Sähkösopimus kerrostaloon

Valitse sopiva sähkösopimus kerrostaloon

fortum sähkösopimus kerrostalo

Fortum Vakio sähkösopimus kerrostaloon 16€/kk

Sähkösopimuksen kilpailuttaminen kerrostalo-asujalle

Kerrostaloasunnoissa sähkönkulutus on usein melko vähäistä. Yksinasuva kuluttaa arviolta n. 1500kWh vuodessa ja kahden hengen taloudessa sähköä kuluu vain n. 2000kWh vuodessa. Moni ajattelee että sähkön kilpailuttamisella ei ole merkitystä kun sähköä kuluu vähän. Ja tämä pitää paikkaansa osittain, sillä parin sentin hintaero on vuodessa vain 30€ kun kulutus on 1500kWh. Tarkastamalla sähkösopimuksia kuitenkin tarkemmin voi pienessäkin taloudessa säästää yli 100€ vuodessa valitsemalla edullisin sopimus.

Sopimuksen tekeminen ei yleensä montaa minuuttia mene, joten miksi sähkösopimusta ei kannattaisi silloin kilpailuttaa?

Esimerkkejä sähkönkulutuksesta kerrostaloissa:

1h – 1500kWh/vuosi

2h – 1900kWh/vuosi

3h – 2500kWh/vuosi

sähkösopimus kerrostaloon

Sähkönkulutuksen jakautuminen kerrostaloissa

Sähkönkulutukseen vaikuttaa mm. kodin ja perheen koko, lämmitysmuoto, sähkön käyttötottumukset sekä kodinkoneiden kunto ja ikä. Kerrostalotaloudessa valtaosa sähköstä kuluu kylmälaitteisiin, valaistukseen, kodin elektroniikkaan ja ruoan laittoon. 

Käyttötottumuksia muuttamalla ja panostamalla energiatehokkaisiin kodinkoneisiin sähkönkulutusta voidaan pienentää. Led – valaisimet olisi hyvä vaihtaa niihin, joissa valaistus on usein päällä. Ledeillä on jonkinverran enemmän hintaa mutta maksavat kyllä itsensä takaisin, sillä led-lampun sähkönkulutus on huomattavasti pienempi kuin halogeenipolttimolla.

Esimerkki sähkönkulutuksesta kerrostalotaloudessa
 Kulutus kWh/vuosi 1 asukasKulutus kWh/vuosi 3 asukasta
Kylmälaitteet430430
Ruoan valmistus ja astian pesu250550
Kodin elektroniikka390650
Pyykin pesu80150
Valaistus170500
Muu kulutus80120
Yhteensä14002400

 

Mitä ottaa huomioon sähkösopimuksen tekemisessä?

Kun sähkösopimusta kilpailutetaan kerrostaloasuntoon, voivat senttien hintavertailut olla aikaan ja vaivaan nähden turhia. Tärkeämpää olisi verrata sähkösopimusten perusmaksut tai kuukausimaksut, sillä niiden prosentuaalinen osuus hinnasta on merkittävä kun kulutus on pientä. Pienen kerrostalotalouden sähköenergian hinta voi olla kuukaudessa esim. 10€. Tähän kun lisätään 5€ perusmaksu nousee sähkön hinta puolella. Kiinteät kuukausimaksulla olevat sähkösopimukset tai perusmaksuttomat määräaikaiset sopimukset ovat yleensä edullisimpia sähkösopimuksia kerrostaloasuntoon.