Halvin pörssisähkö

Pörssisähkö marginaali vertailu – Vertaa halvin pörssisähkö ja valitse itsellesi edullisin pörssisähkösopimus. 

Sähkön hintatason ennustetaan laskevan kesää kohti. Toistaiseksi voimassa oleva pörssisähkösopimus on tämän hetken kannattavin valinta mikäli haluat odotella esimerkiksi edullisempia kiinteän hinnan sähkösopimuksia. Sen lisäksi pörssisähkön hinta on nyt huomattavasti edullisempi kuin muiden sopimusten. 

Suosituimmat sähkösopimukset

Alta näet halvimmat sähkösopimukset eri kulutuksen mukaan vuodessa. Mukana on niin toistaiseksi voimassa olevat kuin määräaikaisetkin sähkösopimukset. Perusmaksut, sekä pörssisähkön marginaalit ja muut kulut on otettu huomioon.

Pörssisähkösopimusten hinnat on laskettu keskiarvon mukaan edelliseltä 28vrk ajalta.
Fortum Duo on laskettu kiinteän summan mukaan, jonka päälle tulee pörssissähköön sidottu kulutusvaikutus.

 

Vuosikulutus 1000-5000kWh

Kulutus 1000kWh/vuosi Kulutus 5000kWh/vuosi
72€/vuosi
1,80snt/kWh
Perusmaksu 4,50€/kk
Fortum Tarkka – Pörssisähkö
145€/vuosi
5,87snt/kWh
Perusmaksu 4,50€/kk
Fortum Tarkka – Pörssisähkö
167,98€ + kulutusvaikutus/vuosi
12,01snt/kWh+kulutusvaikutus
Perusmaksu 3,99€/kk
Fortum Duo / 24kk määräaikainen
648,38€ + kulutusvaikutus/vuosi
12,01snt/kWh+kulutusvaikutus
Perusmaksu 3,99€/kk
Fortum Duo / 24kk määräaikainen
188,70€/vuosi
12,99snt/kWh
Perusmaksu 4,99€/kk
Oomi Kiinteä / 24kk määräaikainen
708,30€/vuosi
12,99snt/kWh
Perusmaksu 4,99€/kk
Oomi Kiinteä / 24kk määräaikainen
195,20€/vuosi
14,12snt/kWh
4,50€/kk
Fortum Takuu / 24kk määräaikainen
760€/vuosi
14,12snt/kWh
4,50€/kk
Fortum Takuu / 24kk määräaikainen
480€/vuosi
40€/kk
Fortum Vakio S / Toistaiseksi voimassa oleva
1080€/vuosi
90€/kk
Fortum Vakio L / Toistaiseksi voimassa oleva

Vuosikulutus 8000-20 000kWh

Kulutus 8000kwh/vuosi Kulutus 20 000kWh/vuosi
198€/vuosi
1,80snt/kWh
Perusmaksu 4,50€/kk
Fortum Tarkka – Pörssisähkö
414€/vuosi
1,80snt/kWh
Perusmaksu 4,50€/kk
Fortum Tarkka – Pörssisähkö
1056,70€ + kulutusvaikutus/vuosi
12,61snt/kWh+kulutusvaikutus
Perusmaksu 3,99€/kk
Fortum Duo / 24kk määräaikainen
2569,90€ + kulutusvaikutus/vuosi
12,61snt/kWh+kulutusvaikutus
Perusmaksu 3,99€/kk
Fortum Duo / 24kk määräaikainen
1099,10€/vuosi
12,99snt/kWh
Perusmaksu 4,99€/kk
Oomi Kiinteä / 24kk määräaikainen
2657,90€/vuosi
12,99snt/kWh
Perusmaksu 4,99€/kk
Oomi Kiinteä / 24kk määräaikainen
195,20€/vuosi
14,12snt/kWh
4,50€/kk
Fortum Takuu / 24kk määräaikainen
2878€/vuosi
14,12snt/kWh
4,50€/kk
Fortum Takuu / 24kk määräaikainen
1680€/vuosi
140€/kk
Fortum Vakio XL / Toistaiseksi voimassa oleva

Pörssisähkö - edullisin sähkö pieniin ja keskisuuriin talouksiin

Pörssisähkössä maksat aina oikeaa hintaa sähköstä.  Valitsemalla pörssisähkön, sähköhinta muodostuu sähköyhtiön marginaalista sekä sähköpörssin hinnoista. 

Mitä on pörssisähkö?

Pörssisähkö tarkoitaa reaaliaikaista markkinahintaista sähköä. Pörssisähkön hinta on jokaiselle käyttäjälle sama. Pörssisähkön hinta määräytyy päivittäin seuraavan päivän tunneille, eli sähkön ostajien ja tuottajien yhteisen kauppapaikan hintojen mukaisesti. Sähkön hinta muodostuu sähköpörssissä ja se toimii aivan samalla periaatteella kuin muutkin raaka-ainepörssit. Hinta muodostuu puhtaasti kysynnän ja tarjonnan mukaan. Hinnan vaihtelu voi näkyä voimakkaanakin vuorokauden, kuukauden ja vuosien välillä. Tämä johtuu siitä, kun sähköntuottajat hakevat parasta mahdollista hintaa ja ostajat puolestaan otollisinta ostohetkeä.

Kenelle pörssisähkö sopii? 

Sähköpörssin hinnan katsotaan olevan pitkällä tähtäimellä edullisinta sähköä mitä tarjolla on. Pörssisähkö sopii parhaiten talouksiin, jossa sähkönkulutus on keskitasoa tai sitä pienempää. Pienellä tai keskisuurella sähkönkulutuksesta koostuva sähkölasku on usein vain muutamia kymmeniä euroja kuukaudessa ja hinnanvaihtelut pysyvät erittäin kohtuullisena. Pörssisähkö on myös hyvä valinta heille, jotka seuraavat omaa sähkönkulutustaan ja haluaisivat optimoida sen. Voit esimerkiksi säästää selvää rahaa kohdentamalla sähkönkulutusta niihin vuorokauden aikoihin kun sähkönhinta on alimmillaan. Pörssisähkön yleisestä hintatasosta saat paremman käsityksen kun vertaat kuukausittain keskiarvohintoja.

Kenelle pörssisähkö ei sovi?

Pörssisähkösopimuksia ei voida suositella ihan jokaiselle. Jos sähkön käyttö on taloudessa runsasta ja pääosin päiväsaikaan, ei pörssisähköllä välttämättä saada hyötyä. Näissä talouksissa voi olla parempi valita toisentyyppinen sähkösopimus. Omakotitaloonkin pörssisähkösopimus on kuitenki hyvä valinta, mikäli kulutusta voidaan ajoittaa edes osittain edullisille tunneille.

Pörssisähkö marginaali vertailu – Vertaa edullisin pörssisähkösopimus

Pörssisähkössä Spot-hinnan (snt/kWh) lisäksi sähköyhtiö perii välityspalkkion, jota kutsutaan marginaaliksi. Marginaali on yleensä ja vaihtelee n. 0,20 – 0,5 snt/kWh kohden. Sivun ylhäältä voit vertailla pörssisähkön marginaalinen ja katsoa halvimman pörssissähkösopimuksen.

Pörssisähkösopimus on yleensä toistaiseksi voimassa oleva sopimus, josta maksat Spot-hinnan, marginaalin ja perusmaksun. Sähköyhtiöt tosin tarjoavat välillä pörssisähkösopimuksiaan ilman perusmaksua tai marginaalia. Vertaa sivustoltamme halvin pörssisähkösopimus.

Vertaa muut sähkösopimukset

Ilman perusmaksua

  • Vertailussa sähkösopimukset ilman perusmaksua

Perusmaksuton sähkösopimus

 

Opiskelijalle

  • Edullisimmat sähkösopimukset opiskelijoille

Halpa sähkösopimus opiskelijalle

 

Toistaiseksi voimassa olevat

  • Helpot sähkösopimukset ilman määräaikaisuuksia

Sähkösopimus ilman määräaikaa

 
Vertaa halvin pörssisähkö - Pörssisähkö marginaali vertailu
pörssisähkö vertailu
Aiheeseen liittyvät uutiset:

Ukrainan sota nostaa sähkön hinnan ennätyslukemiin

Julkaistu 7.3.2022 – Hs.fi

Sähkön hinta on juuri nyt ennätyskorkealla vuodenaikaan nähden. Sähkön hinta nousee Ukrainan sodan vuoksi erityisesti maakaasun ja kivihiilen hintojen nousun myötä. Sähkö maksoi maanantaina 7.3 jopa 502 euroa megawattitunnilta. Huippulukema nähtiin kello 8-9 aikoihin maanantaiaamulla. Hinta pysyy todella korkealla ainakin vielä tiistain 8.3. Kuluttaja hinta oli maanantaiaamuna korkeimmillaan yli 60c/kWh.

Vuodenaikaan nähden sähkön hinta on nyt todella korkea. 7.3.2021 pörssisähkö maksoi korkeimmillaan reilun 43 euroa megawattitunnilta. Nyt vuotta myöhemmin keskihinta on yli 180 euroa megawattitunnilta. Sähkön keskihinta on kuitenkin laskemassa tiistain 8.3 jälkeen. 

Tuonsisähkön rajun kallistumisen lisäksi sähkön hintaa nostaa osittain myös vähäiseksi jäänyt kotimainen tuulivoimatuotanto. Energiapalveluyhtiön Väreen mukaan sähkön hinta on todella korkea alkuviikosta kello 7- 20.00 välisenä aikana, jolloin sähkön käyttö tulisi minimoida. Tämän jälkeen sähkön hinta laskee.

Ruotsissa hallitus aikoo jakaa kotitalouksille tukea korkean sähkön hinnan vuoksi

Julkaistu 21.1.2022 Yle.fi

Korkea sähkön hinta ei ole puhuttanut pelkästään Suomessa vaan myös Ruotsissa ja koko Euroopassa. Ruotsissa hallitus katsoo sähkön hinnan karkaavan jo käsistä niin pahasti, että se aikoo jakaa kotitalouksille tukea kolmen kuukauden ajan. Tuki tapahtuisi niin, että se myönnettäisiin automaattisesti sähköverkkoyhtiöiden kautta eikä sähkönkuluttajien tarvitsisi itse tehdä tuen eteen mitään.

Sähkön hinta on ollut erityisen korkealla Etelä – Ruotsissa, jossa sähkön hinta voi olla pahimmillaan moninkertainen maan pohjoisosiin verrattuna. Sähkön hinnoittelu on Ruotsissa erilaista. Maa on jaettu sähkön hinnoittelun mukaan neljään eri alueeseen ja korkeinta hintaa maksavat maan eteläosissa asuvat. Ruotsin hallitus aikookin helpottaa kansalaisten elämää ja se on valmistellut 6 miljardin kruunun (n. 580 miljoonan euron) tukipaketin, jolla pienennetään kotitalouksien sähkölaskuja. Tukea maksetaan joulukuun 2021 ja helmikuun 2022 välisenä aikana tuleviin sähkölaskuihin ja tuki perustuu sähkön kulutukseen. Jos sähkön kulutus on ollut yli 700kWh kuukaudessa, on kotitalous oikeutettu tukeen. Tukipaketti koskee kaikkia maan kansalaisia, myös pohjoisessa asuvia. 

Tuki olisi suurimmillaan heille, joilla sähkön kulutus on yli 2000kWh kuukaudessa. Heille tuki olisi 2000 kruunua, eli 192 euroa. Mikäli sähkön kulutus jatkuu samalla tasolla kolmen kuukauden aikana, olisi tuki enimmillään 6000 kruunua, eli 576 euroa. Ruotsin energia – ja digitalisaatioministeri Khashayar Farmanbar kommentoi tiedotteessa, että syksyn ja talven aikana nähdyt sähkön hinnat ovat aivan liian korkeita ja hän on ymmärtäväinen kansalaisten huolesta omasta taloudestaan. 

Korkeat sähkön hinnat ovat näkyneet erityisesti pörssisähköä käyttäville. Suomessa pörssisähkön käyttäjiä on n. 8 prosenttia kun Ruotsissa pörssisähköä ostaa jopa puolet kotitalouksista.

Suomessa ei vastaavaa tukea olla myöntämässä

Ruotsin ohella Norja on kertonut tukevansa kansalaisia korkeissa sähkölaskuissa. Myös Viron hallitus on aikonut tukea kansalaisiaan korkean kaasun ja sähkön hinnan vuoksi. Suomen energia-asioista vastaava ministeri Mika Lintilä on kertonut ettei vastaavaa tukea Suomessa ole valmisteilla. Hän mainitsee että Suomessa rima on korkealla tällaisen tuen myöntämiseksi. Syyn hän kertoo valtion budjetin, joka on alijäämäinen eikä varaa tällaiseen yksinkertaisesti ole.

Sähkön pörssisähköhinta heilahti rajusti alaspäin

Julkaistu 13.1.2022 Is.fi

Sähkön hinta on ollut rajussa nousussa jo pitkään. Hurjimmat hintapiikit nähtiin joulukuussa 2021, jolloin pörssisähkön hinta nousi käsittämättömään 120 senttiin kilowattitunnilta. 13.1.2022 pörssisähkön hinta laski puolestaan toiseen suuntaan ja spot – hinta liikkui alimmillaan alle 3 sentissä kilowattitunnilta. 

Lauha ja tuulinen sää tuovat helpostusta sähkön hintoihin. Pörssisähkön hinta oli yöaikaan alimmillaan 1,59 senttiä kilowattitunnilta. Pitkäaikaista helpotusta sähkön hintoihin ei välttämättä ole luvassa, sillä uudet hintapiikit seuraavat pakkaskelien mukaan.

Pörssisähkön hinnan nousu näyttää jatkuvan 

Julkaistu 15.9.2021 Yle.fi

Pörssisähkön hinnan nousu on jatkunut jo kuukausia. Aiemmin hinnan nousun ajateltiin nousevan ja tämä jatkuu myös syyskuussa. Kesäkuukausina sähkön keskihinta oli poikkeuksellisen korkealla ja syyskuussa hinta kävi korkeimmillaan sitten helmikuun. 

Syyskuun alussa markkinasähkön hintapiikit kävivät poikkeuksellisen korkealla. Korkeimmillaan hinta kävi 192,78 eurossa megawattitunnilta, eli yli 19c/kWh. Viimeksi hinta kävi tällä tasolla helmikuussa, jolloin sähkön hinta oli useana päivänä yli 200€ megawattitunnilta, eli 20c/kWh.

Pörssisähkön isot hintavaihtelut tunneittain ovat tyypillisiä mutta yleinen hintataso on nyt korkeammalla pitkiin aikoihin. Tämä näkyy myös määräaikaisissa sähkösopimuksissa, joiden hinta on nousemaan päin.

Sähkön pörssihinta tuplaantunut vuodesta 2020

Julkaistu 24.7.2021 Yle.fi

Sähkön pörssihinta on yleensä kääntynyt kesällä laskuun mutta tänä kesänä kävi toisin. Nord Pool – sähköpörssissä keskimääräinen kuukausihinta on viime kesään verrattuna tuplaantunut. 

Syitä tähän on useita. Yksi merkittävä tekijä on vesivarastojen hupeneminen. Vähäiset sateet ovat ovat aiheuttaneet vesivarastojen alenemista, joka näkyy sähkön hinnan nousuna kun vesivoiman tuotantokustannukset nousevat. 

Toinen syy löytyy tuulettomasta kesästä. Tuulivoiman osuus kasvaa sähköntuotannossa kokoajan mutta tuuliolot eivät ole olleet kovin hyvät, mikä johtaa rajalliseen sähkön tarjontaan tuulisähkön osalta. Kuumuus osaltaan on myös lisännyt sähkön kulutusta, kun koteja ja kauppoja pitää jäähdyttää. 

Yksi merkittävä tekijä hintojen nousuun on myös fossiilisten polttoaineiden kallistuminen. Vaikka Pohjoismaissa ei fossiilisia polttoaineita juurikaan käytetä sähkön tuotantoon, on niiden käyttö yleistä Keski-Euroopassa ja Baltiassa. Savon Voiman sähköntuotannon liiketoimintajohtaja Juha Räsänen kertoo, että koska fossiilisia polttoaineita, erityisesti maakaasua ja siihen liittyvää päästöoikeutta käytetään paljon Keski-Euroopassa ja Baltiassa, ja kun olemme osa isompaa eurooppalaista sähkömarkkinaa, joka on liitetty yhteen siirtokaapeleilla, niin osa hinnannoususta siirtyy meille asti.

pörssisähkö ilman perusmaksua