Halvin pörssisähkö

Halvin pörssisähkö - Vertaa edullisin pörssisähkö tunnetuilta sähköyhtiöiltä

Vertaa halvin pörssisähkö ja valitse edullisin pörssisähkösopimus alhaalta. Vertailussa toistaiseksi voimassaolevat ja määräaikaiset sopimukset.

Vertaa pörssisähkö halvin marginaali ja kuukausimaksu
pörssisähkö marginaali vertailu

NGE Pörssisähkö

0,16c/kWh + pörssisähkön tuntihinta

Perusmaksu 3,80€/kk

  • Toistaiseksi voimassaoleva
halvin pörssisähkö

Nettodiili 24kk määräaikainen

0,19c/kWh + pörssisähkön tuntihinta

Perusmaksu 3,99€/kk

pörssisähkö halvin marginaali

Oomi Aktiivinen

0,22c/kWh + pörssisähkön tuntihinta

Perusmaksu 2,90€/kk

  • Toistaiseksi voimassaoleva
edullisin pörssisähkö

Lumo Tuntispot

0,24c/kWh + pörssisähkön tuntihinta

Perusmaksu 1,90€/kk

  • Toistaiseksi voimassaoleva
pörssisähkö ilman kuukausimaksua

Lumo Markkinaplus

1,5c/kWh + pörssisähkön kuukausihinta

Pörssisähkö ilman kuukausimaksua

  • Toistaiseksi voimassaoleva

Pörssisähkö - edullisin sähkö pieniin ja keskisuuriin talouksiin

Pörssisähkössä maksat aina oikeaa hintaa sähköstä.  Valitsemalla pörssisähkön, sähköhinta muodostuu sähköyhtiön marginaalista sekä sähköpörssin hinnoista. 

Mitä on pörssisähkö?

Pörssisähkö tarkoitaa reaaliaikaista markkinahintaista sähköä. Pörssisähkön hinta on jokaiselle käyttäjälle sama. Pörssisähkön hinta määräytyy päivittäin seuraavan päivän tunneille, eli sähkön ostajien ja tuottajien yhteisen kauppapaikan hintojen mukaisesti. Sähkön hinta muodostuu sähköpörssissä ja se toimii aivan samalla periaatteella kuin muutkin raaka-ainepörssit. Hinta muodostuu puhtaasti kysynnän ja tarjonnan mukaan. Hinnan vaihtelu voi näkyä voimakkaanakin vuorokauden, kuukauden ja vuosien välillä. Tämä johtuu siitä, kun sähköntuottajat hakevat parasta mahdollista hintaa ja ostajat puolestaan otollisinta ostohetkeä.

Sähköpörssi hinta ja kenelle se sopii? 

Sähköpörssin hinnan katsotaan olevan pitkällä tähtäimellä edullisinta sähköä mitä tarjolla on. Pörssisähkö sopii parhaiten talouksiin, jossa sähkönkulutus on keskitasoa tai sitä pienempää. Pienellä tai keskisuurella sähkönkulutuksesta koostuva sähkölasku on usein vain muutamia kymmeniä euroja kuukaudessa ja hinnanvaihtelut pysyvät erittäin kohtuullisena. Pörssisähkö on myös hyvä valinta heille, jotka seuraavat omaa sähkönkulutustaan ja haluaisivat optimoida sen. Voit esimerkiksi säästää selvää rahaa kohdentamalla sähkönkulutusta niihin vuorokauden aikoihin kun sähkönhinta on alimmillaan. Pörssisähkön yleisestä hintatasosta saat paremman käsityksen kun vertaat kuukausittain keskiarvohintoja.

Suomen alueen kuukauden Spot - hinnat edelliseen vuoteen verrattuna
Kuukausi20212020
Tammikuu6.353.37
helmikuu7.083.05
maaliskuu4.762.53
huhtikuu4.562.46
toukokuu5.72.41
kesäkuu6,963.5
   
Katso pörssisähkö tunti hinta Noorpoolin sivuilta täältä
Vertaa muut sähkösopimukset

Ilman perusmaksua

  • Vertailussa sähkösopimukset ilman perusmaksua

Perusmaksuton sähkösopimus

 

Opiskelijalle

  • Edullisimmat sähkösopimukset opiskelijoille

Halpa sähkösopimus opiskelijalle

 

Toistaiseksi voimassa olevat

  • Helpot sähkösopimukset ilman määräaikaisuuksia

Sähkösopimus ilman määräaikaa

 
Vertaa halvin pörssisähkö ja säästä selvää rahaa
pörssisähkö vertailu
Aiheeseen liittyvät uutiset:

Pörssisähkön hinnan nousu näyttää jatkuvan 

Julkaistu 15.9.2021 Yle.fi

Pörssisähkön hinnan nousu on jatkunut jo kuukausia. Aiemmin hinnan nousun ajateltiin nousevan ja tämä jatkuu myös syyskuussa. Kesäkuukausina sähkön keskihinta oli poikkeuksellisen korkealla ja syyskuussa hinta kävi korkeimmillaan sitten helmikuun. 

Syyskuun alussa markkinasähkön hintapiikit kävivät poikkeuksellisen korkealla. Korkeimmillaan hinta kävi 192,78 eurossa megawattitunnilta, eli yli 19c/kWh. Viimeksi hinta kävi tällä tasolla helmikuussa, jolloin sähkön hinta oli useana päivänä yli 200€ megawattitunnilta, eli 20c/kWh.

Pörssisähkön isot hintavaihtelut tunneittain ovat tyypillisiä mutta yleinen hintataso on nyt korkeammalla pitkiin aikoihin. Tämä näkyy myös määräaikaisissa sähkösopimuksissa, joiden hinta on nousemaan päin.

Sähkön pörssihinta tuplaantunut vuodesta 2020

Julkaistu 24.7.2021 Yle.fi

Sähkön pörssihinta on yleensä kääntynyt kesällä laskuun mutta tänä kesänä kävi toisin. Nord Pool – sähköpörssissä keskimääräinen kuukausihinta on viime kesään verrattuna tuplaantunut. 

Syitä tähän on useita. Yksi merkittävä tekijä on vesivarastojen hupeneminen. Vähäiset sateet ovat ovat aiheuttaneet vesivarastojen alenemista, joka näkyy sähkön hinnan nousuna kun vesivoiman tuotantokustannukset nousevat. 

Toinen syy löytyy tuulettomasta kesästä. Tuulivoiman osuus kasvaa sähköntuotannossa kokoajan mutta tuuliolot eivät ole olleet kovin hyvät, mikä johtaa rajalliseen sähkön tarjontaan tuulisähkön osalta. Kuumuus osaltaan on myös lisännyt sähkön kulutusta, kun koteja ja kauppoja pitää jäähdyttää. 

Yksi merkittävä tekijä hintojen nousuun on myös fossiilisten polttoaineiden kallistuminen. Vaikka Pohjoismaissa ei fossiilisia polttoaineita juurikaan käytetä sähkön tuotantoon, on niiden käyttö yleistä Keski-Euroopassa ja Baltiassa. Savon Voiman sähköntuotannon liiketoimintajohtaja Juha Räsänen kertoo, että koska fossiilisia polttoaineita, erityisesti maakaasua ja siihen liittyvää päästöoikeutta käytetään paljon Keski-Euroopassa ja Baltiassa, ja kun olemme osa isompaa eurooppalaista sähkömarkkinaa, joka on liitetty yhteen siirtokaapeleilla, niin osa hinnannoususta siirtyy meille asti.