vertaa-sahko-loyda-halvin

Halvin sähkösopimus 2023

Halvin sähkösopimus 2023 - Kilpailuta paras sähkösopimus hetkesä

Sähkän hinta on laskenut vuoden 2022 lopusta, jolloin hinnat olivat huippulukemissa. Määräaikaisten sähkösopimusten hinnat ovat tulleet rajusti alaspäin ja edullisimmat ovat tällä hetkellä alle 20snt/kWh. Pörssisähkösopimukset puolestaan ovat edullisimpia, sillä pörssisähkön hinta on ollut merkittävässä laskussa jo pitkään. Etkö tiedä minkä sähkösopimuksen valitsisit vuodelle 2023? Kilpailuta edullinen sähkösopimus alta alle minuutissa.

Löydä parhaat sähkösopimukset

Alta löydät suosituimmat sähkösopimukset. Listasta löydät edullisimmat sähkösopimukset tyypeittäin. Mukana on niin pörssisähkösopimukset, kiinteät sekä kulutusvaikutukseen sidonnaiset sähkösopimukset ja muut eri tyyppiset sähkösopimukset.

Suosituimmat sähkösopimukset

Sopimuksen nimi
Oomi Kiinteä 24kk

Sopimuksentyyppi
Määräaikainen 24kk kiinteä hinta

Kuukausimaksu
4,90€/kk

Sopimuksen nimi
Hehku Kiinteä 24kk

Sopimuksentyyppi
Määräaikainen 24kk kiinteä hinta

Kuukausimaksu
3,90€/kk

Sopimuksen nimi
NGE Ilmasto Pörssisähkö

Sopimuksentyyppi
Pörssisähkö

Kuukausimaksu
3,99€/kk

Sopimuksen nimi
Fortum Tarkka

Sopimuksentyyppi
Pörssisähkö

Kuukausimaksu
4,90€/kk

Sopimuksen nimi
Hehku Kiinteä 12kk

Sopimuksentyyppi
Määräaikainen 12kk kiinteä hinta

Kuukausimaksu
3,50€/kk

Sopimuksen nimi
Väre Välkky 12kk

Sopimuksentyyppi
12kk hybridi

Kuukausimaksu
3,98€/kk

Sopimuksen nimi
Väre Välkky 24kk

Sopimuksentyyppi
12kk hybridi

Kuukausimaksu
3,98€/kk

Sähkön hintakatsaus ja hintaennuste 2023

Sähkön hinta lähti ennennäkemättömään nousuun vuonna 2021, jota pahensi ennestään Venäjän aloittama hyökkäyssota ja sitä seurannut energiakriisi. Kotitaloudet ovat joutuneet säännöstelemään sähköä, sillä hinta on moninkertaistunut ja aiheuttanut taloushuolia monessa taloudessa. Mihin suuntaan sähkön hinta on kehittymässä vuonna 2023? Lue alta tietoa sähkön hinnan kehityksestä ja hintaennusteista vuodelle 2023.

halvin sähkösopimus 2023

Sähkön hinnassa on vielä suurta epävarmuutta

Futuurihinnat ovat hyvä indikaattori tulevien vuosien sähkön hinnan ennustamiseen. Talven osalta futuurihinnat ennakoivat sähkön hinnan lähtevän nousuun vaikka hallituksen aikaansaama alv-alennus otetaan huomioon. Sähkön hinta tulee olemaan korkein tammi- ja helmikuussa 2023, jolloin sähkön hinta voi kivuta jopa 50snt/kWh. Keväällä 2023 hintojen ennustetaan kuitenkin laskevan reilusti.

halvin sähkö 2023

Sähköpörssin hintaennuste vuodelta 2023 sisältäen alv 24%

halvin sähkötarjous 2023

Vaikka sähköfutuurit ennustavatkin sähkön hinnan parhaiten, ei se kerro aina kuluttajalle tarkkaa sähkösopimuksen hintaa. Kuluttajalle muodostunut hinta riippuu allekirjoittamastaan sähkösopimuksesta. Sähköyhtiöt hinnoittelevat sopimuksensa eri tavoin kun kyseessä on määräaikainen tai toistaiseksi voimassa oleva kiinteähintainen sähkösopimus ja käyttävät eri marginaalia pörssisähkösopimuksissaan. Sähköfutuurit ennustavat yleisen hintatason hyvin, mutta lopulta kuluttaja saa parhaan sopimuksen kilpailuttamalla edullisimman sähkösopimuksen.

Johdannaismarkkinoilla sähköfutuurien hinnat ovat olleet rajussa myllerryksessä. Syyskuusta lähtien ollaan mitattu muutoksia kymmenissä prosenteissa ja sama näyttää jatkuvan edelleen. Hinta-arviot vaihtelevatkin täten rajusti. Epävakaa maailmantilanne sekä johdannaisten huono saatavuus ovat tähän suurimpia tekijöitä.

Muutamat tekijät, jotka tulevat vaikuttamaan sähkön hintaan 2023 ovat:

  • Ukrainan sota.
  • Olkiliuoto 3 ongelmat ja viivästykset.
  • Maakaasun hinta.
  • Talven sää ja kulutushuiput.

Miten sähkön hinnan ennustetaan kehittyvän?

Talvi 2022-2023

Sähkömarkkinat rauhoittuivat syksyllä 2022 mutta talven tullessa futuurit lähtivät taas nousuun. Pakkasten saapuessa myös lämmityskustannukset lisääntyvät ja sähkön kysyntä kasvaa. Huonot uutiset Olkiluoto 3 viivästymisestä sekä Ruotsin huoltotyöt ydinvoimaloissa toivat huonoja uutisia ja sähkön hinnan ennustetaan nousevan talven aikana jopa 1€ kilowattitunnilta. Markkinoilla on suurta epävarmuutta ja hermostuneisuutta. Talvi 2022-2023 tulee olemaan hankala kaikille.

Kevät 2023

Keväällä 2023 sähkön hinnan odotetaan laskevan reilusti talven huippulukemista. Mikäli sähkösopimuksen uusimisella ei ole kiirettä, on hyvä odottaa ainakin kevääseen asti ennen uuden solmimista. Keväällä 2023 emme kuitenkaan tule vielä näkemään edullisia sähkösopimuksia menneiden vuosien tapaan. Edulliset sähkösopimukset tulevat ennusteiden mukaan mahdolliseksi vasta vuonna 2024.

Tuulivoima lisääntyy rajusti - Suomesta tulee omavarainen sähköntuotannon suhteen

Yksi suuri tekijä, joka tulee vaikuttamaan sähkön hintaan Suomessa on lisääntynyt tuulivoima. Tuulivoimasta onkin tulossa Suomelle elintärkeä energianlähde, jonka merkitys korostuu. Vuoden 2021 lopussa tuulivoimaloiden yhteenlaskettu teho oli 3257 megawattia. Tuulivoimayhdistyksen mukaan vuonna 2022 tulee valmistumaan yhteensä 1900 megawattia lisää nostaen yhteenlasketun tehon jo lähes 5200 megawattiin. Määrä on suuri, sillä se on enemmän kuin ydinvoiman tuottama teho, joka on Olkiluoto 3 mukaan laskettuna 4400 megawattia. 

Vaikka tuulivoima tuottaakin epätasaisemmin sähköä kuin ydinvoima, tuo tuulivoiman lisäkapasiteetti Suomea lähemmäksi omavaraisemmaksi sähkön tuotannon suhteen. Tämä tulee lopulta näkymään myös sähkön hinnassa 2023. Tuulivoimaloita tulee lisääntymään yli 1000 megawatin edestä vielä vuoden 2023 loppuun. Kantaverkkoyhtiö Fingrid arvioi, että vuoden 2025 lopussa tuulivoimaa on Suomessa yhteensä 9000 megawattia. 

Sähkön hintavertailu 2023 näyttää sinulle parhaat ja edullisimmat sähkösopimukset

Sivustoltamme löydät sopivimmat sähkösopimukset kotiisi. Oli kyseessä sitten määräaikainen tai toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus, löydät parhaat sopimuksen kotiisi sivustomme vertailun kautta. 

Sähkön hintavertailu 2023 - Löydä sopivin sähkösopimus kotiisi
sähkön hintavertailu 2023

Aiheeseen liittyvät uutiset

Sähkön hinta uhkaa nousta rajusti – Huippuhinnat jopa yli 1€/kWh

Julkaistu 9.12.2022 Yle.fi

Tulevat pakkaset tulevat nostamaan sähkön hintaa rajusti heti ensi viikolla. Sähköpulan riski on myös kasvanut, sillä Olkiluoto 3 ongelmat jatkuvat eikä sen käynnistäminen tapahdu vasta kuin aikasintaan helmikuussa 2023. 

Suomeen ennustetaan ensi viikolla tämän talven ensimmäistä kunnollista pakkasjaksoa. Ilmojen kylmetessä sähkön kysyntä kasvaa, joka näkyy sähkön hinnan nousussa. Huippukulutuksen aikoihin pörssisähkön hinta voi nousta jopa yli euron kilowattitunnilta arvioi Lumme Energian hallituksen puheenjohtaja Markus Tykkyläinen. Tykkyläinen arvioi, että hinta nousee n. 50-70 senttiin kilowattitunnilta ja jopa 100 sentin hintapiikit tulevat ylittymään.

Sähköpulan riskit kasvaneet 

Säiden kylmetessä ensi viikolla sähkön kysyntä siis kasvaa tarjonnan pysytessä ennallaan. Kantaverkkoyhtiö Fingrid sanoo kuitenkin, ettei sähkön saatavuudessa pitäisi olla ongelmia. Kotimaan tuotannon lisäksi Suomeen tuodaan sähköä Ruotsista nyt kun Venäjältä sitä ei enää tuoda. Mikäli mitään odottamatonta ei tapahdu, sähkön saatavuus pitäisi riittää hyvin. 

Suomalaiset ovat vähentäneet sähkön kulutusta kiitettävästi. Ongelmat sähkön riittävyyteen iskevät kuitenkin kovilla pakkasilla ja silloin kun pakkasjaksot pitenevät. Huippukulutusten aikaan sähkön käyttöön tulisi jokaisen kiinnittää entistä enemmän huomiota. Mikäli pakkasjaksot venyvät, riski sähkön riittävyyden loppumiseen kasvaa. Vasta saimme huonoja uutisia Olkiluoto 3 viivästymisestä, joka aloittaa toiminnan aikaisintaan helmikuun alussa vuonna 2023.