sähkön hinta nousee rajusti

Sähkön hinnan odotettiin laskevan keväällä mutta toisin kävi. Ukrainan sota ja yhä nousevat päästöoikeuksien hinnat uhkaavat nostaa sähkön hintoja entisestään. 

sähkön hinta nousee

Sähkön hintojen ei ennusteta laskevan kesällä - Hinta jopa viisinkertainen vuoden takaiseen verrattuna

Sähkön hinnan alenemista odottaville on luvassa karvas pettymys. Kun sähkön hinnat lähtivät rajuun nousuun vuonna 2021 lopulla, moni asiantuntija arveli helpotusta tulevan viimeistään keväällä. Näin ei kuitenkaan käynyt eikä hintojen ennusteta laskevan kesälläkään. Kesällä sähkön hinta yleensä laskee mm. kulutuksen alenemisen vuoksi. Nyt näin ei odoteta tapahtuvan, sillä sähkön hinta on viime aikoinakin ollut ajoittain lähes 30 sentissä kilowattitunnilta. Sähkön hinta hinnoitellaan tunti kerrallaan sähköpörssi Nordpoolissa kysynnän ja tarjonnan mukaan. 

Sähkön hinnan nousu on ollut rajua ja vuodentakaiseen verrattuna hinta on jopa viisinkertainen. Kuluttajille määräaikaisten sähkösopimusten hinnoittelu on noussut myös rajusti. Viime vuoden alkupuolella määräaikaisia sähkösopimuksia sai n. 5-6snt/kwh hintaan. Nyt vastaavat sähkösopimukset ovat hinnoiltaan 13-15snt/kwh. Vuoden 2021 joulukuun tuntikohtaiset hinnat olivat korkeimmillaan yli euron kilowattitunnilta. Rajuja hintapiikkejä on nähty aiemminkin mutta viime talvelna hinnat pysyivät hyvin korkealla useita viikkoja.

Määräaikaisten sähkösopimusten hinta monikertaistunut

Sähköyhtiöiden tarjoamat määräaikaisten sähkösopimusten hinnat ovat olleet historiallisen korkeita joulukuusta 2021 saakka. Kahden vuoden kiinteähintaisten sähkösopimusten hinnat liikkuvat tällä hetkellä 13 sentissä mutta korkeampiakin hintoja jo pyydetään. Tilanne on huono niille, joiden sopimukset umpeutuvat lähiakoina, sillä määräaikaisten hinta voi olla jopa 3-4 kertainen verrattuna kahden vuoden takaiseen hintaan.

Määräaikaiset sähkösopimukset heijastelevat sähköpörssin futuurihintoja. Futuurihinnat ennakoivat sähkön maksavan 11snt/kwh vuoden 2023 alkupuolella.

Jätä kommentti