Vertaa halvin sähkö 24kk

Halvin sähkö 24kk ja muut sähkösopimukset

Löydä parhaat sähkösopimukset


Kampanja käynnissä / Ensimmäiset 4kk ilmainen perusmaksu

Sopimuksen nimi
Oomi Kiinteä 24kk

Sopimuksentyyppi
Määräaikainen 24kk sähkösopimus

Kuukausimaksu
4.90€/kk

0,42snt/kwh

+ Spot-hinta

Kampanja käynnissä / Ensimmäiset 4kk ilmainen perusmaksu

Sopimuksen nimi
NGE Ilmasto Pörssisähkö

Sopimuksentyyppi
Pörssisähkö

Kuukausimaksu
3.99€/kk

0,45snt/kwh

+ Spot-hinta

Sopimuksen nimi
Fortum Tarkka

Sopimuksentyyppi
Pörssisähkö

Kuukausimaksu
4.50€/kk

alk. 40€/kk

Sopimuksen nimi
Fortum Vakio

Sopimuksentyyppi
Kiinteä kk hinta

Pieneen kulutukseen sopiva sähksopimus

Sopimuksen nimi
Fortum Duo 24kk

Sopimuksentyyppi
Kiinteä hinta +- kulutusvaikutus

Kuukausimaksu
3,99€/kk

Sopimuksen nimi
Fortum Takuu 24kk

Sopimuksentyyppi
Kiinteä hinta

Kuukausimaksu
4,50€/kk

vare-logo

alk. 8,10snt/kwh

+- kulutusvaikutus

Sopimuksen nimi
Väre Välkky 12kk

Sopimuksentyyppi
Kiinteä hinta +- kulutusvaikutus

Kuukausimaksu
3,98€€/kk

Sopimuksen nimi
Väre Välkky 24kk

Sopimuksentyyppi
Kiinteä hinta +- kulutusvaikutus

Kuukausimaksu
3,98€€/kk

Sähkön korkein hintapiikki iskee talvella 2022 - Helpotusta luvassa vuoden vaihteessa

Sähkön hinnan rajun nousun ennustetaan jatkuvan vielä kuukausia. Pidemmän aikavälin näkymät sähkön hintaa koskien on kuitenkin positiiviset ja pahimman hintapiikin arvioidaan helpottavan vuoden vaihteessa. Tärkein tekijä hintojen laskuun tulevaisuudessa tulee olemaan uusiutuvan sähköntuotannon kasvu.

Talvesta 2022 on tulossa vaikea. Hinnannousun arvellaan nousevan edelleen jo sietämättömän korkealle ja pahimmassa tapauksessa eteen tulee myös sähkön säännöstelyä. Asiantuntijat ovat kuitenkin yhtä mieltä siinä, että talven jälkeen 2023 tilanne tulee helpottumaan. Sähkön futuurihinnat enteilevät hintapiikin saavuttavan huippunsa vuoden vaihteessa, jonka jälkeen hinnat lähtevät laskuun. Keväällä myös kulutus vähenee kun kelit lämpenevät, joka ainakin normaalitilanteissa laskisi sähkön hintoja. 

Sähkön tuotanto lisääntyy Suomessa kovaa vauhtia erityisesti tuulivoiman osalta. Rakentaminen on kasvanut hurjasti ja tästä hyötyvät myös sähkön kuluttajat, sillä kaikki lisätuotanto alentaa sähkön hintaa. Suuret investoinnit tuulivoimaan tulee olemaan se tekijä, joka mahdollistaa edullisen sähkön saannin myös tulevaisuudessa. Tuulivoima on paitsi uusiutuvaa energiaa, se on myös edullisempia tuotantomuotoja. Toisaalta Venäjän aloittama sota toi epävarmuutta sähkömarkkinoille ja tilanne elää hurjasti. Hintojen nousun hillitsemiseen vaikuttaa olennaisesti se, saadaanko Olkiluoto 3 tuotanto käyntiin joulukuussa, kuten toivotaan.

Vaikka sähkön hinta tulisikin laskemaan, se tuskin laskee ihan totuttuun lukemiin. Sähkön hinta voi pysyä parikin vuotta korkeammalla kuin esimerkiksi vuosi sitten 2021 kun hinnat lähtivät rajuun nousuun. Sähkömarkkinoilla on kuitenkin yhteinen vahva näkemys siitä, että olemme menossa kohti parempaa aikaa, kunhan uusiutuvaan energiaan kohdistuvat investoinnit toteutuvat menestyksellisesti.

 

Sähkön toteutuneet ja futuurihinnat. Lähde: Fingrid, grafiikka: Samuli Huttunen / Yle

sähkön kilpailutus

Tuulivoima apuna hintojen hillitsemisessä

Sähkön hintaa nostaa Suomessakin lopulta maakaasun hyvin korkea hinta Euroopassa. Vaikka Suomessa maakaasulla ei olekaan niin tärkeä rooli on ongelmana se, että sähkömarkkinoilla sähkön hinta määräytyy aina kalleimman tuotantomuodon mukaan. Tilanne on käsittämätön mutta korjattavissa, mikäli kallein tuotantomuoto korvataan halvemmilla. Tämä onnistuisi esimerkiksi siten, että tuulivoiman tuotantoa lisätään hyvin voimakkaasti. Investoinnit tuulivoimaan on jo tällä hetkellä suuria ja myös Suomessakin tuulivoimaloita tullaan rakentamaan paljon. Joka tapauksessa uusiutuvan energian lisäämiseen tulisi investoida vielä rajusti enemmän, mikäli halutaan, että tuulivoimalla tuotettu energia riittäisi esimerkiksi liikenteeseen ja teollisuuteen.

Tuulivoiman ongelma on sen tuotannton riippuvaisuus säästä. Kun sää vaihtelee ja on tyyntä, sähkön saanti vähenee ja hinnat nousee. Kun tuulivoimaa rakennetaan kokoajan enemmän, tulee tästä uusi normi ja hintavaihteluihin olisi kuluttajien  hyvä varautua. Tulevaisuudessa hintavaihteluja pystytään kuitenkin tasoittamaan mm. vedyn tuotannon avulla.

Suomi omavarainen sähkön suhteen vuonna 2023

Kantaverkkoyhtiö Fingrid on arvioinut, että Suomi voisi olla omavarainen sähköenergian suhteen jo vuonna 2023. Tämä tarkoittaa sitä, että sähköä tuotetaan omiin tarpeisiin riittävästi. Vaikka omavaraisuus ei välttämättä estäisikään täysin sähkön hinnan vaihteluita, helpottaisi se Suomen tilannetta merkittävästi. Sähköjärjestelmän tasaaminen olisi helpompaa erityisesti kulutushuippujen aikaan. Sen lisäksi Suomen kilpailukyky paranisi.

Vertaa muut sähkösopimukset

Ilman perusmaksua

 • Vertailussa sähkösopimukset ilman perusmaksua

Sähkösopimus ilman perusmaksua

 

Opiskelijalle

 • Edullisimmat sähkösopimukset opiskelijoille

Paras sähkösopimus opiskelijalle

 

Pörssisähkö

 • Vertaa pörssisähkösopimukset
 • Käytä sähköä silloin kun se on edullisimmillaan

Halvin pörssisähkö

 

Toistaiseksi voimassa olevat

 • Helpot sähkösopimukset ilman määräaikaisuuksia

Halvin toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus

 

Valitse edullinen sähkötarjous 24kk - Turvaa pitkälle ajalle

Määräaikaisen sähkösopimuksen hyötyihin kuuluu kiinteä hinta, joka pysyy vakiona koko sopimuskauden ajan. 2 vuoden sopimuksella hoidat sähköasiat kerralla kuntoon eikä hintavaihteluista sinun tarvitse huolehtia. Määräaikainen sähkösopimus tuo ennakoitavuutta ja turvaa pitkälle ajalle kun tiedät ettei sähkön hinta tule muuttumaan.

Halvin sähkösopimus on yleensä määräaikainen, jolla sähkönmyyjä saa pitkäaikaisen asiakkaan. Sopimuksesta hyötyvät niin asiakas kuin sähköyhtiökin. Määräaikainen sähkösopimus on sitova ja sähköyhtiö saa sinusta pitkäkestoisen asiakkaan ja sinä puolestaan saat edullisen sähkösopimuksen, jossa hinta ei voi muuttua ja sähköenergian hinta on maltillinen.

Vertaa halvin sähköyhtiö ja valitse halvin sähkö 24kk sivun ylhäältä olevasta taulukosta.

Vaihtoturva takaa halvimman sähkösopimuksen myös jatkossa

Lähes kaikki sähköyhtiöt tarjoavat kiinteille määräaikaisille sähkösopimuksille vaihtoturvaa, jonka avulla sähkösopimus voidaan päivittää edullisempaan mikäli sähkön hinnat laskevat. Syksystä 2021 lähtien sähkön hinnat ovat olleet hurjassa nousussa, jonka jälkeen myös määräaikaiset sähkösopimukset ovat hinnoiltaan nousseet. Määräaikaiset sähkösopimukset ovat edullimpia sähkösopimustyyppeja ja vaihtoturvan avulla voit päivittää sähkösopimuksen uuteen määräaikaiseen sähkösopimukseen, mikäli hinnat laskevat reilusti

Katso sivun ylhäältä halvin sähköyhtiö ja valitse sopimukseen vaihtoturva varmistaaksesi halvin sähkösopimus itsellesi!

 

Sähkön hintojen nousu 2021 – Mitkä tekijät aiheuttivat hintojen nousun?

Energiavirasto järjesti 20.1.2022 tilaisuuden, jossa esitettiin perimmäiset tekijät vuoden 2021 sähkön hintojen nousuun. Syitä hintojen nousuun oli esimerkiksi päästöoikeuksien hintojen nousu, vesivarastot Pohjoismaissa, kaasun hinnan nousu Euroopassa ja kylmä syksy ja talvi loppuvuonna 2021. 

Sähkön hinta nousi voimakkaasti syksyllä 2021. Vielä keväällä sähkö oli Suomessa verrattain edullista. 5.4.2021 sähkön hinta oli alimmillaan 1,41 euroa/mWh kun joulukuussa 7.12 nähtiin huippu, jolloin sähkön hinta kipusi hurjaan 1007 euroon/mWh. Markkinaehtoinen tarjonta oli huippulukeman aikaan täysin käytössä ja selvityksen mukaan kulutuksen jousto olisi todennäköisesti laskenut sähkön hintaa. Alhaalta löydät kattavat tiedot tekijöistä, jotka vaikuttivat sähkön hintojen nousuun. 

Energiaviraston tiedotteen löydät täältä

Sähkön tukkumarkkinahinnat nousivat rajusti

Sähkön tukkumarkkinahinnat nousivat voimakkaasti koko Euroopassa. Suomen aluehinta nousi 158 prosenttia. Keskihinta Suomen alueella oli vuonna 2020 28,02 €/mWh ja vuonna 2021 se oli jopa 72,34€/mWh. Hurjin nousu prosentuaalisesti nähtiin Norjassa Oslon alueella missä nousua oli jopa 704 prosenttia. Halvin sähkön hinta oli vuonna 2020 ja 2021 Pohjois-Ruotsissa. 

Sähkön tukkuhinnat Suomessa ja muualla Euroopassa
Keskihinta €/MWh20202021Muutos
Norja, NO1 Oslo9,2974,69704%
Ruotsi, SE1 Pohjois – Ruotsi14,3942,49195%
Ruotsi, SE3 Tukholma21,1966211%
Suomi28,0272,34158%
Saksa, De-LU30,4796,85218%
Viro33,6986,73157%

Pohjoismaiden alhaiset vesivarastot osasyy sähkön hinnan nousuun

Vuonna 2021 kesän vähäiset sateen määrät aiheuttivat vajetta Pohjoismaiden vesivarastoissa. Edes syksyn sateetkaan eivät korjanneet asiaa. Vuoden 2021 lopussa vaje oli suuri vuotta aiempaan. Ero näiden välillä vastasi jopa n. 27TWh. Vuonna 2020 vesivarastojen täyttöaste oli puolestaan normaalia korkeampi. 

Matalat vesivarastot vaikuttavat suoraan sähkön hintaan. Mikäli sähkö ei voida tuottaa kuivan kesän vuoksi, joudutaan sähköä tuottamaan kalliimmilla tuotantotavoilla, joka johtaa sähkön hinnan nousuun. 

Maakaasun ja kivihiilen hinta lähtivät jyrkkään nousuun kesän jälkeen 2021

Maakaasun maailman markkinahinta lähti jyrkkään nousuun kesällä 2021, jonka jälkeen hinta on pysynyt ennätyskorkealla. Syitä hinnan nousuun ovat mm. vähenevät maakaasuvarastot Euroopassa sekä Venäjän pienentynyt maakaasun vienti.  Kivihiilen sekä päästöoikeuksien hintojen nousu on lisännyt kaasun käyttöä sähköntuotannossa entisestään ja maakaasuvarastot ovat poikkeuksellinen alhaalla Euroopassa. Eurooppa on kovasti riippuvainen Venäjän kaasusta, sillä se vastaa n. 40 prosenttia koko kaasunhankinnasta.

Vuonna 2021 kaasun keskihinta oli jopa 235% korkemapi kuin vuonna 2020.  Kivihiilen hinta nousi tammi – joulukuussa 69 prosenttia. Päästöoikeuden hinta nousi vuodessa 169%. 

Maakaasun -, kivihiilen ja päästöoikeuksien hinta nousi rajusti. Lähde Thomson Reuters GETBaltic
maakaasun hinta
suomen halvinta sähköä

Sähkön kulutus kasvoi 8 % - Kotimainen sähkön tuotanto 5 prosenttia

Sähkön kulutus kasvoi 8 prosenttia vuonna 2021 ja oli yhteensä 86TWh. Kotimainen sähkön tuotanto kasvoi 5 prosentilla 67terawattituntiin ja nettotuonti 19 prosentilla 18 terawattituntiin. Vuoden kylmä alku – ja loppupuolisko nosti sähkön kulutusta merkittävästi.  Huippukulutustilanteissa Suomi ei ole sähkötehon suhteen omavarainen. Pahimpinina huippukulutustilanteissa kun kaikki voimalaitokset ovat käytössä, tuontisähköä tarvitaan vielä yli 3000MWh Venäjältä, Ruotsista ja Norjasta. Vuoden 2021 nettotuonti ksavoi Venäjältä 200 prosenttia.

Olkiluoto 3 parantaa Suomen sähkötehon riittävyyttä merkittävästi. Suomeen kaavaillaan myös jatkuvasti uutta tuulivoimaa ja vuosikymmenen puoliväliin mennessä uutta tuulivoimakapasiteettia nousee 4500MW edestä. Kantaverkkoyhtiön Fingridin toimitusjohtaja Jukka Ruusunen onkin maininnut, että Suomesta tulee vuositasolla sähköomavarainen jo vuonna 2023. 

suomen halvin sähkösopimus
Sähkön tukkuhintojen nousu heijastui voimakkaasti kotitalouksien sähkölaskuun - Sähkön siirtohinnat hienoisessa laskussa

Sähkön tukkuhintojen nousu vaikutti merkittävästi kotitalouksien sähkölaskuun ja uusien sähkösopimusten hinnat lähtivät voimakkaaseen kasvuun kesän jälkeen 2021. Halvimmat sähkösopimukset kesällä oli vielä n. 5,0 – 6,0 snt/kWh hinnoittelulla kun tammikuussa 2022 edullisimmatkin sähkösopimukset ovat jo kaksinkertaistuneet. Alhaalla näet sähkön hintojen muutokset aikavälillä 1.1.2021 ja 1.1.2022

 Kotitalouskäyttäjä 5000kWh/vuosi
Sähkölämmittäjä 18000kWh/vuosi
Sähköenergian verollinen hinta+59,70%+72,80%
Sähkön verollinen siirtohinta−0,70%−0,80%
Sähkön kokonaishinta (verot, energia, siirto)+25,10%+35,30%
   
Sähköenergian tarjoushinnat uusille toistaiseksi voimassa oleville sopimuksille+48,30%+108,50%
Sähköenergian tarjoushinnat uusille kaksivuotisille määräaikaisille sopimuksille+77,60%+84%
Toimitusvelvollisuushintojen keskiarvot 1.1.2022
 Kotitalouskäyttäjä 5000kWh/vuosi
Sähkölämmittäjä 18000kWh/vuosi
Sähköenergia (toimitusvelvollisuus hinta sis.alv)12,76snt/kWh12,84snt/kWh
Sähkön siirto (sis. alv ja sähköverot)10,72snt/kWh7,69snt/kWh
Sähkön kokonaishinta (verot, energia, siirto)23,48snt/kWh20,53snt/kWh
Sähkölasku yhteensä 1.1.2022 hinnoilla1172€/vuosi3691€/vuosi
Muutos 1.1.2021 ja 1.1.2022241€/vuosi993€ vuosi

Korotuskattolaki rajaa sähkönsiirtohintojen nousua - Vaikutus näkyy v. 2022

Sähkönsiirto hinnat ovat nousseet vuosia. Rajua hintojen nousua on selitetty mm. vuonna 2013 voimaan astuneella sähkömarkkinalailla, joka velvoitti sähkön siirtoyhtiöt rakentamaan paremmin myrskyn kestäviä verkkoja. Yle:n tutkimassa artikkelissa lain vaikutus oli kuitenkin vain murto-osa hintojen noususta. Koko artikkelin voit lukea täältä. 

Oli hintojen rajun nousu syy mikä vain, on tähän puututtu. Elokuussa vuonna 2021 astui voimaan siirtohintoja hillitsevä laki, joka tavoittelee jakeluverkkoyhtiöiden suurimman sallitun tuoton leikkaamista ja kertakorotusten pienentämistä. Lailla hillitään sähkönjakelun hintojen korotuksia sekä rajataan jakeluyhtiöiden tuottoja. 

Elinkeinoministeri Mika Lintilän mukaan jakeluverkkoyhtiöiden sallittu tuotto laskee vuoden 2020 tasosta n. 40% vuonna 2022. Tämä olisi kaikkien aikojen alimmillaan oleva taso. Ministeri on todennut, että vuonna 2022 yhtiöt voivat kerätä asiakkailtaan 350 miljoona euroa vähemmän maksuja kuin vuonna 2021 ja tämä tulee näkymään asiakkaille hinnoissa. Laki määräsi myös siirtomaksujen vuotuisen korotuskaton lähes puoleen nykyisestä, tämä laski 15 prosentista 8 prosenttiin. Tämä rahoittaa hintojen kertakorotuksia merkittävästi.

Ministeri on maininnut, että lailla puututaan siirtomaksuihin nopeasti, samalla huolehtien luotettavasta ja toimivasta sähköjärjestelmästä. Lailla halutaan turvata se, että sähkön kohtuullinen hinta ja hyvä toimintavarmuus ovat tasapainossa. Ministerin mukaan lain tuomat vaikutukset pitäisi näkyä vuodesta 2022 eteenpäin.

Mistä sähkön hinta muodostuu?

Sähkölaskun muodostuminen koostuu kolmesta eri osa-alueesta: sähkön myyntihinnasta, sähkön siirtohinnasta sekä veroista. 

Sähköenergian myyntihinta

Sähkönmyyjä määrittelee sähköenergian myyntihinnan. Hinta muodostuu perusmaksusta sekä kulutusmaksusta. Perusmaksu vaihtelee n. 3-5€ välillä. Kulutusmaksu taas vaihtelee enemmän. Sähköenergian voit kilpailuttaa ja näin vaikuttaa sähkölaskusi suuruuteen.

Sähkön siirtohinta

Sähkön siirtohinnasta vastaa aina paikallinen jakeluverkonhaltija. Tätä et voi kilpailuttaa mutta voit omilla tottumuksillasi ja sähkön käytöllä vaikuttaa myös lopulliseen siirtohintaan.

Siirtomaksulla katetaan se, että asiakkailla on aina sähkö käytettävissä. Hinta muodostuu perusmaksusta (€/kk) sekä mitatun sähkönkulutuksewn mukaisesta kulutusmaksusta (snt/kWh).

Verot

Sähköverot muodostuu mitatun sähkönkulutuksen mukaisesti (snt/kWh). Tämä sisältää energiaveron ja huoltovarmuusmaksun.  Sähkölaskun hinnoissa näet myös arvonlisäveron.

suomen halvin sähkö

Sähkönmyyjän kilpailuttaminen

Sähköenergian myynnin osuus on se osa laskusta, jonka jokainen voi kilpailuttaa. Sopimusten hinnoittelulla on isoja eroja. Myös tuotantotavat vaihtelevat ja voit itse valita minkälaista sähköenergiaa haluat tilata. Sähköyhtitö tarjoavat usein ekologisempaa ja ympäristöystävällisempää energiaa erillisin hinnoin. 

Sähkön siirtohintaa puolestaan et voi kilpailuttaa. Tästä huolehtii aina paikallinen verkkoyhtiö, jonka tehtävänä on ylläpitää sähköverkkoa. Heidän tehtävänään on myös kehittää ja kunnostaa sähköverkkoa, jotta sähkönsaanti on alueella aina turvattua eri olosuhteista riippumatta.

Sähkön hintavertailu kannattaa aina, sillä hinnat vaihtelevat rajusti olosuhteiden mukaan. Katso ajankohtaiset sähkösopimusten hinnat sivustoltamme ja vertaa halvin sähköyhtiö. 

Sähkökuluissa säästäminen

Omat tottumukset ja jokapäiväiset valinnat määrää sähkönkulutusta

Sähkönkulutusta voidaan pienentää muuttamalla omia tottumuksia. Voit aloittaa muutoksen pohtimalla omia tottumuksia arkielämässä. Sähkönkulutuksessa voidaan säästää jo pienillä teoilla. Valaistus – ja elektroniikkalaitteet ovat usein päällä vaikka et niitä tarvitsisikaan. Kun poistut huoneesta, sammuta valot ja elektroniikkalaitteet. Muista että elektroniikkalaitteet kuluttavat myös sähköä valmiustilassa.
Sähkönsäästämisessä muutokset näkyvät sähkölaskussa välittömästi. Tämä rohkaisee ja kannustaa säästämiseen. Pienet muutokset sähkön käytössä ei vaadi suuria ponnistuksia vaan ovat useimmiten tottumuksia, joita voidaan muuttaa.

Vinkit sähkön säästämiseen:
 • Laske sisälämpötilaa
 • Sammuta valot kun et käytä niitä
 • Pese vaatteet pienemmällä lämmöllä
 • Käytä energiatehokkaitat kodinkoneita
 • Hanki ilmalämpöpumppu
 • Valitse halvin sähkö 24kk
Lämmitykseen menevä sähkö omakotitalossa

Sähkölämmitteisissä omakotitaloissa lämmitykseen menevä energia vie ylivoimaisesti eniten sähköä. Kokonaiskulutuksesta noin puolet lasketaan menevän lämmitykseen ja noin viidennes käyttöveden lämmittämiseen. Loppuosa menee taloussähköön, eli kodinkoneisiin, elektroniikkaan ja valaistukseen. Alta näet kaavan, jossa näet tyypillisen omakotitalon sähkönkulutuksen jakauman:

 • Lämmitys 52%
 • Taloussähkö 28%
 • Lämmin käyttövesi 20%

Sähkön kulutus ja energian säästäminen

Sähkönkulutukseen vaikuttaa moni asia, joista merkittävimmät asiat ovat kodin koko, asukkaiden ja sähkölaitteiden määrä, sähkölaitteiden ikä ja kunto, sekä asukkaiden omat käyttötottumukset.

Sähkönkulutuksessa voidaan säästää omia tottumuksia muuttamalla. Usein ponnistelut sähkön kulutuksen vähentämiseen ei paljoa vaadi. Sähkönkulutuksessa säästäminen kannattaa aloittaa suuremmista tekijöistä ja edetä siitä pienempiin oman innostuksen mukaan.

Energiansäästön suurimmat tekijät:

 • Ilmalämpöpumpun käyttäminen
 • Veden – ja lattian lämmitys
 • Termostaattien käyttäminen
 • Lämmityksen tehostaminen

Keskisuuret tekijät:

 • Ilmanvaihtokoneen hallinta
 • Tuulettaminen
 • Kylmälaitteiden optimaaliset lämpötilat. Aseta jääkaappi +6 asteeseen ja pakastin – 18 asteeseen.
 • Eristeiden ja tiivisteiden hyvä kunto
 • Sähkölaitteiden kunnon tarkastaminen

Pienemmät tekijät:

 • Saunan järkevä käyttö
 • Led-polttimoiden käyttö ainakin usein päällä olevissa valaisimissa

Muita hyviä vinkkejä, joilla saat sähkönkulutuksen kuriin:

 • Panosta kodinkoneissa energiatehokkaisiin tuotteisiin
 • Kun et ole huoneessa, sammuta tarpeettomat valaisimet ja valot
 • Pyykkien – ja astioiden pesu vain kun koneet ovat täynnä. Voit käyttää myös matalampia pesulämpötiloja
 • Akuilla toimivien elektroniikkatuotteiden lataaminen vain kun akku on melkein tyhjä. Latureiden poisto pistorasioista kun ne eivät ole käytössä
 • Kokkaamisen yhteydessä voit tehdä kerralla enemmän ruokaa ja hyödyntää myös  uunin jälkilämpöä

Sähkönkulutus kerros-, rivi - ja omakotitalossa

Sähkönkulutus jakautuu eri tavoin eri asumismuodoissa. Alhaalta näet miten sähkön kulutus jakautuu erityyppisissä ja erikokoisissa talouksissa.

Kerrostalo

Kerrostaloissa suurimman osan sähkönkulutuksesta vievät kylmälaitteet, ruoanvalmistus ja astian pesu sekä kodin elektroniikka. Valaistuksen osuus on myös suuri. Energiatehokkailla ratkaisulla tätä osuutta voidaan kuitenkin pienentää huomattavasti.

 Kulutus kWh/vuosi 1 asukasKulutus kWh/vuosi 3 asukasta
Kylmälaitteet430430
Ruoan valmistus ja astian pesu250550
Kodin elektroniikka390650
Pyykin pesu80150
Valaistus170500
Muu kulutus80120
Yhteensä14002400

 

Rivitalo

Usein rivitaloissa sähkönkulutuksen ykköstilaa pitää valaistus. Kodin elektroniikka, kylmälaitteet ja kiuas sekä ruoan valmistus vievät tämän jälkeen eniten sähköä. Vähiten sähköä rivitalotalouksissa kuluu pyykinpesuun. Tämä selittyy energiatehokkailla pesukoneilla, jotka ovat yleistyneet.

 Kulutus kWh/vuosi(2 asukasta)Kulutus kWh/vuosi(3 asukasta)
Kylmälaitteet450600
Ruoan valmistus ja astian pesu430600
Kodin elektroniikka500600
Valaaistus650750
Kiuas600700
Pyykinpesu120180
Muu kulutus550570
Yhteensä3 3004 000

Omakotitalo

Sähkölämmitetyssä omakotitalossa yli puolet sähkönkulutuksesta menee lämmitykseen. Lämpötilaa säätämällä voidaan säästää sähkönkuluissa. Jo yhden asteen lämpötilan lasku vähentää sähkönkulutusta viidellä prosentilla. Omakotitaloissa sähkönkulutus voi nousta suureksikin, joihin vaikuttaa jokapäiväiset tottumukset ja päätökset. Omilla valinnoilla voidaan vähentää kulutusta merkittävästi, jolloin sähkölasku pienenee. Kun kulutus on suurta, on myös sähkön kilpailuttamisella suurempi merkitys.

Ei sähkölämmitetty omakotitalo

 Kulutus kWh/vuosi(4 asukasta)
Kylmälaitteet600
Kiuas1 000
Ruoanvalmistus ja astianpesu680
Kodin elektroniikka770
Pyykinpesu ja -kuivaus600
LVI-laitteet1 500
Auton lämmitys300
Muu kulutus700
Yhteensä7 300

Sähkölämmitetty omakotitalo

 Kulutus kWh/vuosi(4 asukasta)
Lämmitys9 600
Veden lämmitys3 600
Kylmälaitteet600
Kiuas1 000
Ruoanvalmistus ja astianpesu680
Kodin elektroniikka700
Pyykinpesu ja -kuivaus600
LVI-laitteet600
Auton lämmitys400
Muu kulutus700
Yhteensä18 480

 

Ilmalämpöpumpulla huomattavat säästöt

Ilmalämpöpumpun avulla voit säästää lämmityskuluissa huomattavasti. Energiatehokkuuden tuomien säästöjen lisäksi ilmalämpöpumpun käytöllä on myös muita etuja, kuten ympäristöystävällisyys ja sisäilman parantuminen. Ilmalämpöpumpun tuomat säästöt voivat olla parhaimmillaan satoja euroja vuodessa. Säästöjen lisäksi teet suuren palveluksen ympäristölle.

Ilmalämpöpumput ovat hyvin energiatehokkaita lämmitysmuotoja. Ne toimivat varsinaisen lämmitysjärjestelmäsi vierellä näin vähentäen lämmityskustannuksia. Pienissä tiloissa, kuten esimerkiksi autotalleissa, se voi toimia pääasiallisena lämmitysjärjestelmänä. Mitä suurempi sinun lämmityssähkön osuus on koko sähkölaskusta, sen suuremman hyödyn saat ilmalämpöpumpusta irti. Ne toimivat mainiosti sähkö – ja öljylämmitteisiin taloihin, jossa ilmalämpöpumpun tuomat säästöt voivat olla satoja euroja vuodessa.

Vapaa-ajan asunnoissa voit optimoida energiatehokkuutta käyttämällä etäohjainta, jolla voit säätää ilmalämpöpumppua mistä vain. Säästön määrää lisää ilmalämpöpumpun oikea sijoittaminen, jossa lämpö jakaantuu tasaisesti kaikkialle. Hyvä sijoittaminen on esimerkiksi takan lähellä. Takkaa lämmitettäessä ilmalämpöpumppu levittää takan lämmön tehokkaasti myös muualle kotiin.

Esimerkkejä ilmalämpöpumpun tuomista säästöistä eri kokoisessa taloudessa. Säästöt ovat suuntaa antavia. Laskennat on asiantuntijoiden tekemiä, jotka toimivat ilmalämpöpumppujen parissa.

Sähkönkulutus / vuosiVuosittainen säästö
  
9 500 kW/h170 € / vuosi
17 500 kWh / vuosi400 € / vuosi
22 500 kW/h / vuosi550 € / vuosi
25 000 kW/h / vuosi600 € / vuosi
LämmitysöljynkulutusVuosittainen säästö
  
2 000 litraa / vuosi500 € / vuosi

 

Ilmalämpöpumppu viilentää ja parantaa sisäilman laatua

Lämmittämisen lisäksi ilmalämpöpumput myös viilentävät kesähelteillä. Viilennykseen vaatima energia ei ole kovin suurta. Ne on laskettu jäävän alle euroon per hellepäivä. Talvilämmityksen tuomat säästöt ovat siis huomattavasti enemmän, mitä viilennykseen menee vuodessa.

Jäähdytysasennossa ilmalämpöpumppu toimii myös kosteudenpoistajana, joka saa huoneilman tuntumaan entistä viileämmältä sekä raikkaammalta. Se puhdistaa ilmaa tehokkaasti ja parantaa sisäilmaa ja asumismukavuuttasi vuoden ympäri. Kosteuden laskiessa huoneilma tuntuu viileämmältä kesällä. Mökeillä ilmalämpöpumppu voi myös estää home – ja lahovaurioiden syntymisen, sillä se poistaa kosteutta tehokkaasti myös matalammissa lämpötiloissa.

Usein kysytyt kysymykset

Mikä on halvin sähkö 2022?

Fortum tällä hetkellä edullisen sähkösopimuksen hyvillä eduilla. Vertaa halvin sähköyhtiö ja halvin sähkö 24kk sivun alusta. Sivusto päivitetään joka päivä. Löydä halvin sähkösopimus tarkastamalla hinnat sivustoltamme. 

Mikä on määräaikaisten sähkösopimusten hyödyt?

Määräaikaisissa sähkösopimuksissa hinta pysyy vakiona koko sopimuksen ajan eikä hinta nouse missään vaiheessa. Sähkön kWh – hinta on myös edullisempi kuin toistaiseksi voimassaolevissa sähkösopimuksissa. Katso sivun alusta halvin sähkö 24kk sopimuksella ja valitse halvin sähkösopimus.

Voinko irtisanoa määräaikaisen sähkösopimuksen?

Määräaikainen sähkösopimus on voimassa sopimuksessa määritellyn ajan. Voit irtisanoa sähkösopimuksen kuitenkin esimerkiksi muuton tai omistajan vaihdon yhteydessä.

Löydä Paras sähkötarjous 2022 - Vertaasahko.fi
paras sähkötarjous 2022

Viimeaikaisia energiauutisia:

Lumo Energia lopettaa toimintansa

Julkaistu 27.7.2022 – Talouselämä.fi

Jälleen yksi sähköyhtiö lopettaa toimintansa kun Lumo Energia ilmoitti, ettei se jatka toimintaansa hankalan markkinatilanteen vuoksi. Lumo Energia lopettaa toimintansa sekä Suomessa että Ruotsissa. Ruotsin Lumo Energi on jo myyty toiselle toimijalle mutta Suomessa neuvottelut ovat vielä käynnissä. Lumo Energia jatkaa sähköntoimitusta nykyisille asiakkailleen mutta uusia sähkösopimuksia ei enää voi sopia. Nykyisetkään asiakkaat eivät voi vaihtaa sähkösopimusta toisenlaiseen Lumo Energialla. Lumo Energian toimitusjohtaja Otto Savasti mainitsee, että yritys pyritään myymään asiakkaineen toiselle toimijalle. Mikäli tässä ei kuitenkaan onnistuta, tulee kuluttajien huolehtia uusista sähkösopimuksista itse. 

Lumo Energia teki viime vuonna parin miljoonan tappion. Jo aiemmin kaksi sähkönmyyntiyhtiötä on lopettanut toimintansa sen jälkeen kun sähkön hinta lähti rajuun nousuun ja markkinatilanne muuttui. Otto Savasti näkee, ettei Lumo Energia tule olemaan viimeinen sähköyhtiö, joka lopettaa toimintansa. Hän mainitsee, että sähkömarkkinatilanne on tällä hetkellä sekavaa eikä ennustettavuutta ole. 

Oliluoto 3 täydessä tehossa jo syyskuussa

Julkaistu 13.7.2022 – Il.fi

Energian osalta on jatkuvasti saatu lukea huonoja uutisia mutta huojentaviakin uutisia on luvassa. Olkiluoto 3 on aikeissa olla täydessä tehossa jo syyskuussa ja tuottaa 1600MW edestä sähköä verkkoon. Tämä on erittäin tärkeää tuotantoa niin ennustettavuuden kuin sähkön hinnankin osalta. Olkiluoto 3 on kärsinyt jatkuvia viivästyksiä mutta asiat näyttävät nyt valosemmilta. Ol3 on tuottaa jo 60% kapasiteetista jo heinäkuussa. 

Sähkösopimusten hinnat pysyvät korkealla vuoden loppuun saakka

Julkaistu 30.6.2022 – Is.fi

Useat tekijät ennustavat sitä, että sähkön korkea hinta jatkuu koko vuoden 2022. Kuluneiden kuukausien ajan sähkön hinta on jatkanut nousuaan. Määräaikaisten sähkösopimusten hinnat ovat ennätyskorkeita ja nousu näyttää jatkuvan. Pian ollaan jo yli 20snt/kWh hinnoissa ja tätäkin korkeampia hintoja voidaan nähdä.

Sähkön hinnan nousuun vaikuttaa usea tekijä. Spot-hinnat ovat pysyneet epätavallisen korkeina mm. sähköntuonnin loppumisena Venäjältä ja Pohjoismaiden huonon vesitilanteen vuoksi. Sähkön hintapiikit vuorokauden aikana vaihtelevat rajusti, joka johtuu siitä että tuulivoimalat tuottavat sähkön vaihtelevasti. Olkiluoto 3 käynnistäminen siirtyi joulukuuhun. Alunperin kaavailtu aikataulu piti olla syyskuu, jolloin Olkiluoto 3 käynnistäminen olisi voinut hillitä sähkön hintojen nousua. 

Sähkön hintojen alenemista toivoville on tulossa karvas pettymys ja näillä näkyminen ainakin vuosi 2022 sähkön hinnat pysyttelevat epätavallisen korkealla.

Olkiluoto 3 käynnisti sähkön tuotannon valtakunnan verkkoon

Julkaistu 12.3.2022 – Hs.fi

Olkiluoto 3 on alkanut tuottamaan sähkö valtakunnan verkkoon. Yksikkö liitettiin sähköverkkoon 103 megawattitunnin teholla. Meneillä on ns. koekäyttövaihe, jossa tehoa lisätään 1600 megawattituntiin portaittain 4 kuukauden ajan. Säännöllinen sähköntuotanto alkaa heinäkuussa 2022.

Koekäyttövaiheen aikana tuotantoa kertyy 3 – 5 terawattituntia, mikä vastaa noin 10 prosenttia koko Suomen sähköntarpeesta. Säännöllisen sähkötuotannon alkaessa heinäkuussa, Olkiluoto 3 sähköntuotanto vastaa n. 14 prosenttia Suomen kokonaiskulutuksesta.

Olkiluoto 3 tuotanto tulee olemaan merkittävä lisä kotimaiseen puhtaaseen sähköntuotantoon. Omavaraisuus sähköntuotannossa nousee jo yli 90 prosenttiin ja samalla sähköntuonnin tarve vähenee alle puoleen.