Halvin sähkö 2022 – Vertaa halvin sähkö 24kk

Halvin sähkö 24kk – Vertaa paras sähkötarjous 2022

Vertaa halvin sähkö 24kk määräaikaisilla sopimuksilla. Löydä alkavalle vuodelle halvin sähkö 2022 ja katso mikä on halvin sähköyhtiö.

Katso halvin sähkösopimus taulukosta. Tarjoukset mm. perusmaksujen osalta on laskettu mukaan ensimmäisen vuoden osalta.

Vertailussa on mukana mm. Fortum, Kotimaan Energia, Lumo Energia, Nordic Green Energy, Ilmatar, Oomi, ja Oomi Energia.

Taulukosta näet halvimmat sähkösopimukset eri kulutukseen. 

Hinnat päivitetty 21.5.2022

2000kWh5000kWh8000kwh20 000kWh
259,20€ – Kotimaan Energia 24kk määräaikainen600€ Fortum Vakio Toistaiseksi voimassa oleva1035,30€ Oomi kiinteä 24kk määräaikainen2522,10€ Oomi kiinteä 24kk määräaikainen
291,90€ Oomi kiinteä 24kk määräaikainen648€ – Kotimaan Energia 24kk määräaikainen1036,80 – Kotimaan Energia 24kk määräaikainen 2592€ Lumo Energia 3v määräaikainen
300€ Fortum Vakio Toistaiseksi voimassa oleva663,60€ Oomi kiinteä 24kk määräaikainen1215,20€ Ilmatar 24kk määräaikainen3021,40€ Lumo Energia 3v määräaikainen
303€ Ilmatar 24kk määräaikainen759,50€ Ilmatar 24kk määräaikainen1222,60€ Lumo Energia 3v määräaikainen3032€ – Fortum 24kk
323,20€ Lumo Energia 3v määräaikainen772,90€ Lumo Energia 3v määräaikainen1245,20€ – Fortum 24kk3038€ Ilmatar 24kk määräaikainen

Avaa taulukko

 

Halvin sähkö 24kk ja suosituimmat sähkösopimukset

1. Kotimaan Energia Hyvä Diili 24k - Parhaat edut sähkösopimukseen 12kk ilman perusmaksua

Kotimaan Energialta saat  parhaat edut sähkösopimukseen. Kotimaan Energia tarjoaa vaihtoturvaa, jonka avulla voit päivittää sopimuksen halvempaan kiinteään sopimukseen, mikäli sähkön hinta laskee tulevaisuudessa. Voit myös halutessasi valita 100% suomalaisen energian sopimuksen yhteydessä.

Kotimaan Energia tarjoaa muuttajille ilmaiset 120 tuntia sähköä tuparilahjaksi. Sen lisäksi yhtiö haluaa palkita kumppanuudesta ja tarjoaa ilmaisen tunnin sähköä joka päivä. Saat näin ilmaiset 365 sähkötuntia vuodessa. Tienatut tunnit hyvitetään heinäkuun sähkön kulutuksesta.

kotimaan energia kokemuksia 2022

Hyvä Diili 24kk

 • 12,96c/kWh
 • 12kk ilman perusmaksua
 • Jatko 3,90€/kk
 • Muuttajan etu 120h ilmaista sähköä
 • Tienaa 1h sähköä ilmaiseksi joka päivä
 • Mahdollista valita vaihtoturva, jolla päivität sopimuksen halvempaan

2. Oomi Kiinteä 24kk

Oomi Energia on luotettava ja vakaavarainen yritys, jonka sopimukset ovat aina kilpailukykyisiä. Myös Oomi tarjoaa vaihtoturvaa kiinteään 24kk sopimukseen, jonka avulla voit päivittää sopimuksen jatkossa halvempaan.

oomi energia 24

Oomi Kiinteä 24kk

 • 12,79c/kWh
 • Perusmaksu puoleen hintaan 6kk
 • Jatko 4,90€/kk
 •  Vaihtoturva mahdollisuus
Vertaa muut sähkösopimukset

Ilman perusmaksua

 • Vertailussa sähkösopimukset ilman perusmaksua

Sähkösopimus ilman perusmaksua

 

Opiskelijalle

 • Edullisimmat sähkösopimukset opiskelijoille

Paras sähkösopimus opiskelijalle

 

Pörssisähkö

 • Vertaa pörssisähkösopimukset
 • Käytä sähköä silloin kun se on edullisimmillaan

Halvin pörssisähkö

 

Toistaiseksi voimassa olevat

 • Helpot sähkösopimukset ilman määräaikaisuuksia

Halvin toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus

 

Valitse edullinen sähkötarjous 24kk - Turvaa pitkälle ajalle

Määräaikaisen sähkösopimuksen hyötyihin kuuluu kiinteä hinta, joka pysyy vakiona koko sopimuskauden ajan. 2 vuoden sopimuksella hoidat sähköasiat kerralla kuntoon eikä hintavaihteluista sinun tarvitse huolehtia. Määräaikainen sähkösopimus tuo ennakoitavuutta ja turvaa pitkälle ajalle kun tiedät ettei sähkön hinta tule muuttumaan.

Halvin sähkösopimus on yleensä määräaikainen, jolla sähkönmyyjä saa pitkäaikaisen asiakkaan. Sopimuksesta hyötyvät niin asiakas kuin sähköyhtiökin. Määräaikainen sähkösopimus on sitova ja sähköyhtiö saa sinusta pitkäkestoisen asiakkaan ja sinä puolestaan saat edullisen sähkösopimuksen, jossa hinta ei voi muuttua ja sähköenergian hinta on maltillinen.

Vertaa halvin sähköyhtiö ja valitse halvin sähkö 24kk sivun ylhäältä olevasta taulukosta.

Vaihtoturva takaa halvimman sähkösopimuksen myös jatkossa

Lähes kaikki sähköyhtiöt tarjoavat kiinteille määräaikaisille sähkösopimuksille vaihtoturvaa, jonka avulla sähkösopimus voidaan päivittää edullisempaan mikäli sähkön hinnat laskevat. Syksyllä 2021 sähkön hinnat ovat olleet hurjassa nousussa, jonka jälkeen myös määräaikaiset sähkösopimukset ovat hinnoiltaan nousseet. Määräaikaiset sähkösopimukset ovat edullimpia sähkösopimustyyppeja ja vaihtoturvan avulla voit päivittää sähkösopimuksen uuteen määräaikaiseen sähkösopimukseen, mikäli hinnat laskevat reilusti.

Kotimaan Energia vaihtoturva tarjoaa esimerkiksi tällaisen hintaan 3,90€/kk. Vaihtoturva oikeuttaa sinua päivittämään sähkösopimuksen edullisempaan sopimukseen kerran vuodessa. 2v määräaikaisessa sopimuksessa voit päivittää sopimuksen kaksi kertaa yhteensä. Kun sähkön hinnat ovat korkealla, mutta niiden ennustetaan laskevan, on vaihtoturva ehdottomasti suositeltua. Jo parin sentin hinnan lasku näkyy pienessäkin taloudessa yli sadalla eurolla vuodessa, joten vaihtoturva maksaa itsensä helposti takaisin. 

Katso sivun ylhäältä halvin sähköyhtiö ja valitse sopimukseen vaihtoturva varmistaaksesi halvin sähkösopimus itsellesi!

kotimaan energia vaihtoturva

Miten käy sähkön hinnan vuonna 2022?

Sähkön hintojen nousun ennustetaan jatkuvan talven yli. Erityisesti kovat pakkaset kiihdyttävät hintojen nousua kun kulutus kasvaa ja Suomessa joudutaan turvautumaan tuontisähköön. Sähkön hinnat ovat olleet kovassa nousussa syksystä 2021 saakka ja tämän ennustetaan jatkuvan talven 2022 yli.

Miksi sähkön hinta nousee?

Sähkön hinnan poikkeuksellisen korkea hinta selittyy usealla syyllä. Osa tähän vaikuttaa heikentynyt vesitilanne. Noin puolet Pohjoismaiden sähköstä tuotetaan edullisella ja uusiutuvalla vesivoimalla. Kesällä 2021 sademäärät olivat alhaiset ja matalat vesivarastot erityisesti Norjassa vaikuttivat hintojen nousuun. Vuonna 2020 vesitilanne puolestaan oli hyvä ja sähkön hinnat olivatkin silloin edulliset. 

Toinen merkittävä tekijä on polttoaineiden ja päästöoikeuksien korkea hinnan nousu. Päästöoikeuksien hinnat ovat jopa kolminkertaistuneet ja polttoaineiden, erityisesti kaasun hinta, on noussut merkittävästi. Sähkön hinnat ovat nousseet myös Keski-Euroopassa, mikä heijastuu lopulta myös Pohjoismaissakin. 

Sähkön hintojen ennustaminen

Sähkömarkkinoiden ja hintojen ennustaminen on vaikea taitolaji. Markkinoiden katsotaan kuitenkin pystyvän melko luotettavaan ennustamiseen vuoden tai muutaman vuosineljänneksen eteenpäin. Pidemmälle ulottuvat ennusteet ovat jo epätarkkoja, sillä hintojen muutoksen ovat kovasti riippuvaisia säästä ja muusta markkinatilanteesta. Sähkön hintojen huippu on ehkä saavutettu jo mutta hintojen katsotaan pysyvän loppuvuoden korkealla, n. 8,5 sentissä kilowattitunnilta. Keväällä huhti-kesäkuussa hintojen ennustetaan laskevan kymmeniä prosentteja ja loppuvuoteen 2022 mennessä vielä enemmän, jolloin oltaisiin jo vuoden 2019 alkupuolen lukemissa. 

Vuonna 2022 Olkiluoto 3 aloittaa sähkön tuotannon, jonka myötä sähkön tarjonta tulee lisääntymään. Se tuo Suomen sähköjärjestelmään lisää tuotantoa n. 1600 MW: edestä ja tämä vähentää sähkön tuontiriippuvuutta merkittävästi. Suomeen tullaan rakentamaan myös uutta tuulivoimaa tulevaisuudessa. Vuoden 2023 aikana verkkoon liittyy 1000MW:n edestä uutta tuulivoimaa, jolloin Suomen katsotaan olevan jo omavarainen sähkön tuotannossa. Vaikka sähkön kulutus nouseekin kokoajan, voidaan tämän katsovan vaikuttavan sähkön hintojen kehitykseen positiivisesti kuluttajan kannalta.

Sähkön hintavertailu 2022 kannattaa. Korkeiden sähkön hintojen jälkeen edullisemmat kiinteät sähkösopimukset tulevat olemaan kovassa kysynnässä. Kahden tai jopa kolmen vuoden määräaikaiset sopimukset olisi syytä solmia kun hinnat ovat alhaalla. Mikäli sähkösopimus tehdään kun hinnat ovat korkealla, olisi sähkösopimukseen hyvä ottaa vaihtoturva, jonka avulla sähkösopimus voidaan myöhemmin päivittää edullisempaan mikäli sähkön hinnat laskevat.

Sähkön hinnat Suomessa ja futuurihinnat

24kk halvin sähkö
Lähde: Fingrid, grafiikka: Samuli Huttunen / Yle

Toisaalta useilla sähköyhtiöllä on paineita nostaa hintoja entisestään. Sähkön tukkuhinta on noussut hurjasti ja on nyt moninkertainen perinteiseen myyntihintaan verrattuna.  Sähkön hinnan ennustettavuudessa on paljon epävarmuustekijöitä vuoden alusta, eikä monikaan ole täysin vakuuttunut hintojen laskuun keväällä. Päinvastoin, jotkut katsovat että talven hintojen nousun jälkeen hintoja voidaan joutua nostamaan entisestään keväällä 2022. Sähköyhtiöt ovat myös kaavailleet erilaisia tuotteita, jotka sopeutuisi markkinahintojen muutokseen huomattavasti nopeammin. 

Ukrainan sota puolestaan vaikuttaa energian hintojen nousuun merkittävästi. Polttoaineen hinta on jo lähtenyt rajuun nousuun ja sähkön hinnassakin viitteitä on nousevista hinnoista. Ukrainan tilanne ja Venäjälle asettamat pakotteet vaikuttavat erityisesti kivihiilen ja maakaasun hintojen nousuun. Lopulta näiden hintojen nousu heijastuu kaikissa sähkösopimusten hinnoissa. Kun talvella 2021 arvioitiin vielä keväällä sähkön hinnan laskua voikin tilanne kääntyä sodan vuoksi päälaelleen. Sähkösopimusten hinnat ovat olleet jo meilläkin nousussa eikä helpotusta tilanteeseeneen ole näkyvissä.

Sähkön hintojen nousu 2021 – Mitkä tekijät aiheuttivat hintojen nousun?

Energiavirasto järjesti 20.1.2022 tilaisuuden, jossa esitettiin perimmäiset tekijät vuoden 2021 sähkön hintojen nousuun. Syitä hintojen nousuun oli esimerkiksi päästöoikeuksien hintojen nousu, vesivarastot Pohjoismaissa, kaasun hinnan nousu Euroopassa ja kylmä syksy ja talvi loppuvuonna 2021. 

Sähkön hinta nousi voimakkaasti syksyllä 2021. Vielä keväällä sähkö oli Suomessa verrattain edullista. 5.4.2021 sähkön hinta oli alimmillaan 1,41 euroa/mWh kun joulukuussa 7.12 nähtiin huippu, jolloin sähkön hinta kipusi hurjaan 1007 euroon/mWh. Markkinaehtoinen tarjonta oli huippulukeman aikaan täysin käytössä ja selvityksen mukaan kulutuksen jousto olisi todennäköisesti laskenut sähkön hintaa. Alhaalta löydät kattavat tiedot tekijöistä, jotka vaikuttivat sähkön hintojen nousuun. 

Energiaviraston tiedotteen löydät täältä

Sähkön tukkumarkkinahinnat nousivat rajusti

Sähkön tukkumarkkinahinnat nousivat voimakkaasti koko Euroopassa. Suomen aluehinta nousi 158 prosenttia. Keskihinta Suomen alueella oli vuonna 2020 28,02 €/mWh ja vuonna 2021 se oli jopa 72,34€/mWh. Hurjin nousu prosentuaalisesti nähtiin Norjassa Oslon alueella missä nousua oli jopa 704 prosenttia. Halvin sähkön hinta oli vuonna 2020 ja 2021 Pohjois-Ruotsissa. 

Sähkön tukkuhinnat Suomessa ja muualla Euroopassa
Keskihinta €/MWh20202021Muutos
Norja, NO1 Oslo9,2974,69704%
Ruotsi, SE1 Pohjois – Ruotsi14,3942,49195%
Ruotsi, SE3 Tukholma21,1966211%
Suomi28,0272,34158%
Saksa, De-LU30,4796,85218%
Viro33,6986,73157%

Pohjoismaiden alhaiset vesivarastot osasyy sähkön hinnan nousuun

Vuonna 2021 kesän vähäiset sateen määrät aiheuttivat vajetta Pohjoismaiden vesivarastoissa. Edes syksyn sateetkaan eivät korjanneet asiaa. Vuoden 2021 lopussa vaje oli suuri vuotta aiempaan. Ero näiden välillä vastasi jopa n. 27TWh. Vuonna 2020 vesivarastojen täyttöaste oli puolestaan normaalia korkeampi. 

Matalat vesivarastot vaikuttavat suoraan sähkön hintaan. Mikäli sähkö ei voida tuottaa kuivan kesän vuoksi, joudutaan sähköä tuottamaan kalliimmilla tuotantotavoilla, joka johtaa sähkön hinnan nousuun. 

Maakaasun ja kivihiilen hinta lähtivät jyrkkään nousuun kesän jälkeen 2021

Maakaasun maailman markkinahinta lähti jyrkkään nousuun kesällä 2021, jonka jälkeen hinta on pysynyt ennätyskorkealla. Syitä hinnan nousuun ovat mm. vähenevät maakaasuvarastot Euroopassa sekä Venäjän pienentynyt maakaasun vienti.  Kivihiilen sekä päästöoikeuksien hintojen nousu on lisännyt kaasun käyttöä sähköntuotannossa entisestään ja maakaasuvarastot ovat poikkeuksellinen alhaalla Euroopassa. Eurooppa on kovasti riippuvainen Venäjän kaasusta, sillä se vastaa n. 40 prosenttia koko kaasunhankinnasta.

Vuonna 2021 kaasun keskihinta oli jopa 235% korkemapi kuin vuonna 2020.  Kivihiilen hinta nousi tammi – joulukuussa 69 prosenttia. Päästöoikeuden hinta nousi vuodessa 169%. 

Maakaasun -, kivihiilen ja päästöoikeuksien hinta nousi rajusti. Lähde Thomson Reuters GETBaltic
maakaasun hinta
suomen halvinta sähköä

Sähkön kulutus kasvoi 8 % - Kotimainen sähkön tuotanto 5 prosenttia

Sähkön kulutus kasvoi 8 prosenttia vuonna 2021 ja oli yhteensä 86TWh. Kotimainen sähkön tuotanto kasvoi 5 prosentilla 67terawattituntiin ja nettotuonti 19 prosentilla 18 terawattituntiin. Vuoden kylmä alku – ja loppupuolisko nosti sähkön kulutusta merkittävästi.  Huippukulutustilanteissa Suomi ei ole sähkötehon suhteen omavarainen. Pahimpinina huippukulutustilanteissa kun kaikki voimalaitokset ovat käytössä, tuontisähköä tarvitaan vielä yli 3000MWh Venäjältä, Ruotsista ja Norjasta. Vuoden 2021 nettotuonti ksavoi Venäjältä 200 prosenttia.

Olkiluoto 3 parantaa Suomen sähkötehon riittävyyttä merkittävästi. Suomeen kaavaillaan myös jatkuvasti uutta tuulivoimaa ja vuosikymmenen puoliväliin mennessä uutta tuulivoimakapasiteettia nousee 4500MW edestä. Kantaverkkoyhtiön Fingridin toimitusjohtaja Jukka Ruusunen onkin maininnut, että Suomesta tulee vuositasolla sähköomavarainen jo vuonna 2023. 

suomen halvin sähkösopimus
Sähkön tukkuhintojen nousu heijastui voimakkaasti kotitalouksien sähkölaskuun - Sähkön siirtohinnat hienoisessa laskussa

Sähkön tukkuhintojen nousu vaikutti merkittävästi kotitalouksien sähkölaskuun ja uusien sähkösopimusten hinnat lähtivät voimakkaaseen kasvuun kesän jälkeen 2021. Halvimmat sähkösopimukset kesällä oli vielä n. 5,0 – 6,0 snt/kWh hinnoittelulla kun tammikuussa 2022 edullisimmatkin sähkösopimukset ovat jo kaksinkertaistuneet. Alhaalla näet sähkön hintojen muutokset aikavälillä 1.1.2021 ja 1.1.2022

 Kotitalouskäyttäjä 5000kWh/vuosi
Sähkölämmittäjä 18000kWh/vuosi
Sähköenergian verollinen hinta+59,70%+72,80%
Sähkön verollinen siirtohinta−0,70%−0,80%
Sähkön kokonaishinta (verot, energia, siirto)+25,10%+35,30%
   
Sähköenergian tarjoushinnat uusille toistaiseksi voimassa oleville sopimuksille+48,30%+108,50%
Sähköenergian tarjoushinnat uusille kaksivuotisille määräaikaisille sopimuksille+77,60%+84%
Toimitusvelvollisuushintojen keskiarvot 1.1.2022
 Kotitalouskäyttäjä 5000kWh/vuosi
Sähkölämmittäjä 18000kWh/vuosi
Sähköenergia (toimitusvelvollisuus hinta sis.alv)12,76snt/kWh12,84snt/kWh
Sähkön siirto (sis. alv ja sähköverot)10,72snt/kWh7,69snt/kWh
Sähkön kokonaishinta (verot, energia, siirto)23,48snt/kWh20,53snt/kWh
Sähkölasku yhteensä 1.1.2022 hinnoilla1172€/vuosi3691€/vuosi
Muutos 1.1.2021 ja 1.1.2022241€/vuosi993€ vuosi

Korotuskattolaki rajaa sähkönsiirtohintojen nousua - Vaikutus näkyy v. 2022

Sähkönsiirto hinnat ovat nousseet vuosia. Rajua hintojen nousua on selitetty mm. vuonna 2013 voimaan astuneella sähkömarkkinalailla, joka velvoitti sähkön siirtoyhtiöt rakentamaan paremmin myrskyn kestäviä verkkoja. Yle:n tutkimassa artikkelissa lain vaikutus oli kuitenkin vain murto-osa hintojen noususta. Koko artikkelin voit lukea täältä. 

Oli hintojen rajun nousu syy mikä vain, on tähän puututtu. Elokuussa vuonna 2021 astui voimaan siirtohintoja hillitsevä laki, joka tavoittelee jakeluverkkoyhtiöiden suurimman sallitun tuoton leikkaamista ja kertakorotusten pienentämistä. Lailla hillitään sähkönjakelun hintojen korotuksia sekä rajataan jakeluyhtiöiden tuottoja. 

Elinkeinoministeri Mika Lintilän mukaan jakeluverkkoyhtiöiden sallittu tuotto laskee vuoden 2020 tasosta n. 40% vuonna 2022. Tämä olisi kaikkien aikojen alimmillaan oleva taso. Ministeri on todennut, että vuonna 2022 yhtiöt voivat kerätä asiakkailtaan 350 miljoona euroa vähemmän maksuja kuin vuonna 2021 ja tämä tulee näkymään asiakkaille hinnoissa. Laki määräsi myös siirtomaksujen vuotuisen korotuskaton lähes puoleen nykyisestä, tämä laski 15 prosentista 8 prosenttiin. Tämä rahoittaa hintojen kertakorotuksia merkittävästi.

Ministeri on maininnut, että lailla puututaan siirtomaksuihin nopeasti, samalla huolehtien luotettavasta ja toimivasta sähköjärjestelmästä. Lailla halutaan turvata se, että sähkön kohtuullinen hinta ja hyvä toimintavarmuus ovat tasapainossa. Ministerin mukaan lain tuomat vaikutukset pitäisi näkyä vuodesta 2022 eteenpäin.

Mistä sähkön hinta muodostuu?

Sähkölaskun muodostuminen koostuu kolmesta eri osa-alueesta: sähkön myyntihinnasta, sähkön siirtohinnasta sekä veroista. 

Sähköenergian myyntihinta

Sähkönmyyjä määrittelee sähköenergian myyntihinnan. Hinta muodostuu perusmaksusta sekä kulutusmaksusta. Perusmaksu vaihtelee n. 3-5€ välillä. Kulutusmaksu taas vaihtelee enemmän. Sähköenergian voit kilpailuttaa ja näin vaikuttaa sähkölaskusi suuruuteen.

Sähkön siirtohinta

Sähkön siirtohinnasta vastaa aina paikallinen jakeluverkonhaltija. Tätä et voi kilpailuttaa mutta voit omilla tottumuksillasi ja sähkön käytöllä vaikuttaa myös lopulliseen siirtohintaan.

Siirtomaksulla katetaan se, että asiakkailla on aina sähkö käytettävissä. Hinta muodostuu perusmaksusta (€/kk) sekä mitatun sähkönkulutuksewn mukaisesta kulutusmaksusta (snt/kWh).

Verot

Sähköverot muodostuu mitatun sähkönkulutuksen mukaisesti (snt/kWh). Tämä sisältää energiaveron ja huoltovarmuusmaksun.  Sähkölaskun hinnoissa näet myös arvonlisäveron.

suomen halvin sähkö

Sähkönmyyjän kilpailuttaminen

Sähköenergian myynnin osuus on se osa laskusta, jonka jokainen voi kilpailuttaa. Sopimusten hinnoittelulla on isoja eroja. Myös tuotantotavat vaihtelevat ja voit itse valita minkälaista sähköenergiaa haluat tilata. Sähköyhtitö tarjoavat usein ekologisempaa ja ympäristöystävällisempää energiaa erillisin hinnoin. 

Sähkön siirtohintaa puolestaan et voi kilpailuttaa. Tästä huolehtii aina paikallinen verkkoyhtiö, jonka tehtävänä on ylläpitää sähköverkkoa. Heidän tehtävänään on myös kehittää ja kunnostaa sähköverkkoa, jotta sähkönsaanti on alueella aina turvattua eri olosuhteista riippumatta.

Sähkön hintavertailu kannattaa aina, sillä hinnat vaihtelevat rajusti olosuhteiden mukaan. Katso ajankohtaiset sähkösopimusten hinnat sivustoltamme ja vertaa halvin sähköyhtiö. 

Sähkökuluissa säästäminen

Omat tottumukset ja jokapäiväiset valinnat määrää sähkönkulutusta

Sähkönkulutusta voidaan pienentää muuttamalla omia tottumuksia. Voit aloittaa muutoksen pohtimalla omia tottumuksia arkielämässä. Sähkönkulutuksessa voidaan säästää jo pienillä teoilla. Valaistus – ja elektroniikkalaitteet ovat usein päällä vaikka et niitä tarvitsisikaan. Kun poistut huoneesta, sammuta valot ja elektroniikkalaitteet. Muista että elektroniikkalaitteet kuluttavat myös sähköä valmiustilassa.
Sähkönsäästämisessä muutokset näkyvät sähkölaskussa välittömästi. Tämä rohkaisee ja kannustaa säästämiseen. Pienet muutokset sähkön käytössä ei vaadi suuria ponnistuksia vaan ovat useimmiten tottumuksia, joita voidaan muuttaa.

Vinkit sähkön säästämiseen:
 • Laske sisälämpötilaa
 • Sammuta valot kun et käytä niitä
 • Pese vaatteet pienemmällä lämmöllä
 • Käytä energiatehokkaitat kodinkoneita
 • Hanki ilmalämpöpumppu
 • Valitse halvin sähkö 24kk
Lämmitykseen menevä sähkö omakotitalossa

Sähkölämmitteisissä omakotitaloissa lämmitykseen menevä energia vie ylivoimaisesti eniten sähköä. Kokonaiskulutuksesta noin puolet lasketaan menevän lämmitykseen ja noin viidennes käyttöveden lämmittämiseen. Loppuosa menee taloussähköön, eli kodinkoneisiin, elektroniikkaan ja valaistukseen. Alta näet kaavan, jossa näet tyypillisen omakotitalon sähkönkulutuksen jakauman:

 • Lämmitys 52%
 • Taloussähkö 28%
 • Lämmin käyttövesi 20%

Sähkön kulutus ja energian säästäminen

Sähkönkulutukseen vaikuttaa moni asia, joista merkittävimmät asiat ovat kodin koko, asukkaiden ja sähkölaitteiden määrä, sähkölaitteiden ikä ja kunto, sekä asukkaiden omat käyttötottumukset.

Sähkönkulutuksessa voidaan säästää omia tottumuksia muuttamalla. Usein ponnistelut sähkön kulutuksen vähentämiseen ei paljoa vaadi. Sähkönkulutuksessa säästäminen kannattaa aloittaa suuremmista tekijöistä ja edetä siitä pienempiin oman innostuksen mukaan.

Energiansäästön suurimmat tekijät:

 • Ilmalämpöpumpun käyttäminen
 • Veden – ja lattian lämmitys
 • Termostaattien käyttäminen
 • Lämmityksen tehostaminen

Keskisuuret tekijät:

 • Ilmanvaihtokoneen hallinta
 • Tuulettaminen
 • Kylmälaitteiden optimaaliset lämpötilat. Aseta jääkaappi +6 asteeseen ja pakastin – 18 asteeseen.
 • Eristeiden ja tiivisteiden hyvä kunto
 • Sähkölaitteiden kunnon tarkastaminen

Pienemmät tekijät:

 • Saunan järkevä käyttö
 • Led-polttimoiden käyttö ainakin usein päällä olevissa valaisimissa

Muita hyviä vinkkejä, joilla saat sähkönkulutuksen kuriin:

 • Panosta kodinkoneissa energiatehokkaisiin tuotteisiin
 • Kun et ole huoneessa, sammuta tarpeettomat valaisimet ja valot
 • Pyykkien – ja astioiden pesu vain kun koneet ovat täynnä. Voit käyttää myös matalampia pesulämpötiloja
 • Akuilla toimivien elektroniikkatuotteiden lataaminen vain kun akku on melkein tyhjä. Latureiden poisto pistorasioista kun ne eivät ole käytössä
 • Kokkaamisen yhteydessä voit tehdä kerralla enemmän ruokaa ja hyödyntää myös  uunin jälkilämpöä

Sähkönkulutus kerros-, rivi - ja omakotitalossa

Sähkönkulutus jakautuu eri tavoin eri asumismuodoissa. Alhaalta näet miten sähkön kulutus jakautuu erityyppisissä ja erikokoisissa talouksissa.

Kerrostalo

Kerrostaloissa suurimman osan sähkönkulutuksesta vievät kylmälaitteet, ruoanvalmistus ja astian pesu sekä kodin elektroniikka. Valaistuksen osuus on myös suuri. Energiatehokkailla ratkaisulla tätä osuutta voidaan kuitenkin pienentää huomattavasti.

 Kulutus kWh/vuosi 1 asukasKulutus kWh/vuosi 3 asukasta
Kylmälaitteet430430
Ruoan valmistus ja astian pesu250550
Kodin elektroniikka390650
Pyykin pesu80150
Valaistus170500
Muu kulutus80120
Yhteensä14002400

 

Rivitalo

Usein rivitaloissa sähkönkulutuksen ykköstilaa pitää valaistus. Kodin elektroniikka, kylmälaitteet ja kiuas sekä ruoan valmistus vievät tämän jälkeen eniten sähköä. Vähiten sähköä rivitalotalouksissa kuluu pyykinpesuun. Tämä selittyy energiatehokkailla pesukoneilla, jotka ovat yleistyneet.

 Kulutus kWh/vuosi(2 asukasta)Kulutus kWh/vuosi(3 asukasta)
Kylmälaitteet450600
Ruoan valmistus ja astian pesu430600
Kodin elektroniikka500600
Valaaistus650750
Kiuas600700
Pyykinpesu120180
Muu kulutus550570
Yhteensä3 3004 000

Omakotitalo

Sähkölämmitetyssä omakotitalossa yli puolet sähkönkulutuksesta menee lämmitykseen. Lämpötilaa säätämällä voidaan säästää sähkönkuluissa. Jo yhden asteen lämpötilan lasku vähentää sähkönkulutusta viidellä prosentilla. Omakotitaloissa sähkönkulutus voi nousta suureksikin, joihin vaikuttaa jokapäiväiset tottumukset ja päätökset. Omilla valinnoilla voidaan vähentää kulutusta merkittävästi, jolloin sähkölasku pienenee. Kun kulutus on suurta, on myös sähkön kilpailuttamisella suurempi merkitys.

Ei sähkölämmitetty omakotitalo

 Kulutus kWh/vuosi(4 asukasta)
Kylmälaitteet600
Kiuas1 000
Ruoanvalmistus ja astianpesu680
Kodin elektroniikka770
Pyykinpesu ja -kuivaus600
LVI-laitteet1 500
Auton lämmitys300
Muu kulutus700
Yhteensä7 300

Sähkölämmitetty omakotitalo

 Kulutus kWh/vuosi(4 asukasta)
Lämmitys9 600
Veden lämmitys3 600
Kylmälaitteet600
Kiuas1 000
Ruoanvalmistus ja astianpesu680
Kodin elektroniikka700
Pyykinpesu ja -kuivaus600
LVI-laitteet600
Auton lämmitys400
Muu kulutus700
Yhteensä18 480

 

Ilmalämpöpumpulla huomattavat säästöt

Ilmalämpöpumpun avulla voit säästää lämmityskuluissa huomattavasti. Energiatehokkuuden tuomien säästöjen lisäksi ilmalämpöpumpun käytöllä on myös muita etuja, kuten ympäristöystävällisyys ja sisäilman parantuminen. Ilmalämpöpumpun tuomat säästöt voivat olla parhaimmillaan satoja euroja vuodessa. Säästöjen lisäksi teet suuren palveluksen ympäristölle.

Ilmalämpöpumput ovat hyvin energiatehokkaita lämmitysmuotoja. Ne toimivat varsinaisen lämmitysjärjestelmäsi vierellä näin vähentäen lämmityskustannuksia. Pienissä tiloissa, kuten esimerkiksi autotalleissa, se voi toimia pääasiallisena lämmitysjärjestelmänä. Mitä suurempi sinun lämmityssähkön osuus on koko sähkölaskusta, sen suuremman hyödyn saat ilmalämpöpumpusta irti. Ne toimivat mainiosti sähkö – ja öljylämmitteisiin taloihin, jossa ilmalämpöpumpun tuomat säästöt voivat olla satoja euroja vuodessa.

Vapaa-ajan asunnoissa voit optimoida energiatehokkuutta käyttämällä etäohjainta, jolla voit säätää ilmalämpöpumppua mistä vain. Säästön määrää lisää ilmalämpöpumpun oikea sijoittaminen, jossa lämpö jakaantuu tasaisesti kaikkialle. Hyvä sijoittaminen on esimerkiksi takan lähellä. Takkaa lämmitettäessä ilmalämpöpumppu levittää takan lämmön tehokkaasti myös muualle kotiin.

Esimerkkejä ilmalämpöpumpun tuomista säästöistä eri kokoisessa taloudessa. Säästöt ovat suuntaa antavia. Laskennat on asiantuntijoiden tekemiä, jotka toimivat ilmalämpöpumppujen parissa.

Sähkönkulutus / vuosiVuosittainen säästö
  
9 500 kW/h170 € / vuosi
17 500 kWh / vuosi400 € / vuosi
22 500 kW/h / vuosi550 € / vuosi
25 000 kW/h / vuosi600 € / vuosi
LämmitysöljynkulutusVuosittainen säästö
  
2 000 litraa / vuosi500 € / vuosi

 

Ilmalämpöpumppu viilentää ja parantaa sisäilman laatua

Lämmittämisen lisäksi ilmalämpöpumput myös viilentävät kesähelteillä. Viilennykseen vaatima energia ei ole kovin suurta. Ne on laskettu jäävän alle euroon per hellepäivä. Talvilämmityksen tuomat säästöt ovat siis huomattavasti enemmän, mitä viilennykseen menee vuodessa.

Jäähdytysasennossa ilmalämpöpumppu toimii myös kosteudenpoistajana, joka saa huoneilman tuntumaan entistä viileämmältä sekä raikkaammalta. Se puhdistaa ilmaa tehokkaasti ja parantaa sisäilmaa ja asumismukavuuttasi vuoden ympäri. Kosteuden laskiessa huoneilma tuntuu viileämmältä kesällä. Mökeillä ilmalämpöpumppu voi myös estää home – ja lahovaurioiden syntymisen, sillä se poistaa kosteutta tehokkaasti myös matalammissa lämpötiloissa.

Usein kysytyt kysymykset

Mikä on halvin sähkö 2022?

Kotimaan Energian Hyvä Diili tarjoaa tällä hetkellä edullisen sähkösopimuksen hyvillä eduilla. Vertaa halvin sähköyhtiö ja halvin sähkö 24kk sivun alusta. Sivusto päivitetään joka päivä. Löydä halvin sähkösopimus tarkastamalla hinnat sivustoltamme. 

Mikä on määräaikaisten sähkösopimusten hyödyt?

Määräaikaisissa sähkösopimuksissa hinta pysyy vakiona koko sopimuksen ajan eikä hinta nouse missään vaiheessa. Sähkön kWh – hinta on myös edullisempi kuin toistaiseksi voimassaolevissa sähkösopimuksissa. Katso sivun alusta halvin sähkö 24kk sopimuksella ja valitse halvin sähkösopimus.

Voinko irtisanoa määräaikaisen sähkösopimuksen?

Määräaikainen sähkösopimus on voimassa sopimuksessa määritellyn ajan. Voit irtisanoa sähkösopimuksen kuitenkin esimerkiksi muuton tai omistajan vaihdon yhteydessä.

Löydä Paras sähkötarjous 2022 - Vertaasahko.fi
paras sähkötarjous 2022

Viimeaikaisia energiauutisia:

Olkiluoto 3 käynnisti sähkön tuotannon valtakunnan verkkoon

Julkaistu 12.3.2022 – Hs.fi

Olkiluoto 3 on alkanut tuottamaan sähkö valtakunnan verkkoon. Yksikkö liitettiin sähköverkkoon 103 megawattitunnin teholla. Meneillä on ns. koekäyttövaihe, jossa tehoa lisätään 1600 megawattituntiin portaittain 4 kuukauden ajan. Säännöllinen sähköntuotanto alkaa heinäkuussa 2022.

Koekäyttövaiheen aikana tuotantoa kertyy 3 – 5 terawattituntia, mikä vastaa noin 10 prosenttia koko Suomen sähköntarpeesta. Säännöllisen sähkötuotannon alkaessa heinäkuussa, Olkiluoto 3 sähköntuotanto vastaa n. 14 prosenttia Suomen kokonaiskulutuksesta.

Olkiluoto 3 tuotanto tulee olemaan merkittävä lisä kotimaiseen puhtaaseen sähköntuotantoon. Omavaraisuus sähköntuotannossa nousee jo yli 90 prosenttiin ja samalla sähköntuonnin tarve vähenee alle puoleen.

Energiaviraston ylijohtaja Simo Nurmi toivoo, että sähkön tukkuhintojen laskeminen näkyy myös kuluttajahinnoissa

Julkaistu 20.1.2022 Iltasanomat.fi

Sähkön kuluttajahinnat ovat nousseet vuoden aikana merkittävästi. Energiaviraston arvion mukaan esimerkiksi sähkölämmittäjien lasku nousi viime vuonna jopa tuhat euroa. Sähkön hinta on aiemmin jakautunut tasan sähkön energia, verojen ja siirtohinnan suhteen mutta tällä hetkellä energian hinta on kokonaishinnasta yli 40 prosenttia. 

Viime vuoden lopulla ennakoitiin hintojen tippuvan vuoden alusta mutta nyt hintojen korkeiden tason katsotaan pysyvän ennallaan pitkälle kevääseen. Vaikka Olkiluoto 3 käynnistyykin, Energiavirasto ei ennakoi sähkön hintojen laskevan kovinkaan nopeasti. Sähkön tukkuhinnat eivät ole laskemassa lähiaikoina. Mikäli sähkön tukkuhinnat lähtevät laskuun keväällä, toivoo Nurmi sähkönmyyjiltä reilua toimintaa omia asiakkaitaan kohtaan siten, että hinnan lasku näkyy myös sähkösopimuksissa. 

Viime vuoden sähkön hinnan nousu ei rajoittunut pelkästään Suomeen vaan ilmiö oli sama koko Euroopassa. Sähkön hinta ei Suomessa yllä euromaiden kärkipäähän.

Sähkön hinta nousi jo ennätyslukemiin

Julkaistu 7.12.2021

Sähkön pörssihinta nousi tiistai aamulla 7.12 10 000 euroon megawattitunnilta. Sähkön hurjan hintapiikin jälkeen hinta vakiintui kuitenkin n. 470 euroon megawattitunnilta. Tällä hetkellä Suomessa sähkön hinta on yksi Euroopan kalleimpia. 

Pörssisähkön hinnan noususta kärsivät eniten ne, joiden sähkösopimus on sidottu pörssihintaan. Pörssisähkön hintapiikit voivat käydä todella korkealla, josta kuluttaja maksaa tunneittain korkeaakin summaa. Korkea sähköpiikki oli kuitenkin yksittäinen, jonka jälkeen hinta laski osittain. Fortumin kuluttajayksikön liiketoimintajohtaja Tuomas Yrttiaho avaa tilannetta paremmin. Hän sanoo että kyseinen hintapiikki oli todella poikkeuksellinen, johon on vaikuttanut monet tekijät. Hän mainitsee, että hinta ei pitkällä aikavälillä ole ollut sitä luokkaa ja on myös paljon asiakkaita eri sopimuksilla, joille kyseinen hintapiikki ei vaikuta millään tavalla. 

Kuluttajille, joilla on esimerkiksi kiinteä 2 vuoden sopimus, kyseiset hintapiikit eivät vaikuta millään tavoin. Näissä sopimuksissa hinta pysyy vakaana. Määräaikaisten sähkösopimusten hinnat seuraavat kuitenkin pörssisähkön hintaa ja niiden hinnoittelu onkin keskimäärin noussut syksystä.

Sähköyhtiö Energia 247 keskeyttää sähköntoimituksen taloudellisten vaikeuksien vuoksi

Julkaistu 2.12.2021

Sähköyhtiö Energia 247 Oy lopettaa sähköntoimituksen asiakkailleen 4.12.2021 alkaen. Syynä on taloudelliset vaikeudet eikä yhtiö pysty jatkamaan toimintaa. Sähköntoimitus ei katkea, mutta asiakkaiden on tehtävä uusi sähkösopimus uuden sähköyhtiön kanssa välittömästi. Taloudelliset vaikeudet johtuvat sähkön hinnan kovasta noususta, jonka arvellaan jatkuvan talven yli. Johtaja Antti Paanasen mukaan yhtiön kassa on joutunut kestämättömään tilanteeseen kun sähkön hinta on noussut kokoajan ja asiakkailta laskutettavat laskut tulevat noin 1,5kk viiveellä. Sähköyhtiöllä ei ole omaa sähkön tuotantoa.

Energia 247 on sopinut yhdessä Lumo Energian kanssa, että osa yhtiön asiakkaista ja sähkösopimuksesta siirtyvät Lumo Energialle. Myyjät tulevat ilmoittamaan niille asiakkaille, joita kyseinen siirto koskee. Asiakkaiden, joita siirto ei koske, sähkösopimukset päättyvät. Myös heitä tiedotetaan Energia 247 toimesta. Verkkoyhtiöt huolehtivat sähkötoimituksen jatkamisesta väliaikaisesti ja ovat yhteydessä asiakkaiden kanssa. 

Energiavirasto kehottaa Energia 247:n asiakkaita solmimaan välittömästi uuden sähkösopimuksen uuden myyjän kanssa. Voit lukea lisää toimintaohjeita täältä.

Ranska Euroopan suurin sähkönviejä

Julkaistu 11.08.2021

Ranska palasi takaisin suurimmaksi sähkönviejäksi vuoden 2021 alkupuoliskolla ohittaen Norjan, joka oli vuoden 2020 loppupuolen suurin sähkönviejä. Vuoden 2021 ensimmäisella puoliskolla Ranskan sähkön nettovienti oli 21 TWh. Suurin osa (n. 41%) tästä meni Britanniaan ja Italiaan (n.34%). 

Toiseksi suurin sähkönviejä oli naapurimaamme Ruotsi, jonka sähkön nettivienti oli 11,4 TWh. Kolmantena oli Norja 6,6 TWh. Vaikka Ruotsissa on viime vuosina alettu sulkemaan ydinvoimaloita, on se pitkään ollut sähköntuotannon perusta yhdessä vesivoiman kanssa. Viime vuosina tuulivoimatuotanto on kiihtynyt Ruotsissa, sen tuotantohuippu saavutettiinkin tämän vuoden maaliskuussa. 

Suurin osa Ruotsin sähkön viennistä suuntautuu Suomeen. Suomen sähkön tuontitarpeen katsotaan kuitenkin vähenevän olennaisesti kun TWO:n Olkiluodon ydinvoimalaitosten kolmosyksikkö otetaan kaupalliseen käyttöön ensi vuoden alkupuolella.